Novac pozadina “uspješne” sjednice Savjeta ministara

Novac pozadina “uspješne” sjednice Savjeta ministara

Savjet ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak je, nakon dužeg vremena, održalo sjednicu u punom sastavu gdje su svi bili “za” sve odluke.

I dalje je na snazi odluka Narodne skupštine RS da parlamentarne stranke iz Republike Srpske bojkotuju rad institucija Bosne i Hercegovine, odnosno da ne učestvuju u donošenju odluka, osim ako su od interesa za RS.

Postavlja se pitanje šta je pozadina učešća svih ministara iz Republike Srpske na sjednici Savjeta ministara i glasanja za sve odluke, i koje su to odluke od interesa za RS zbog kojih se glasalo i za one od interesa FBiH i državnih institucija.

Naši sagovornici iz Savjeta ministara BiH prokomentarisali su da su na dnevnom redu uglavnom bila pitanja u vezi sa zajmovima i novcem koji je Srpskoj prijeko potreban.

Cijene da ovo može biti i dio izlazne kampanje Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, jer je “otišao predaleko i valja se ‘vaditi’ i izbore dočekati na nogama”.

Kada se saberu finansijske odluke koje se tiču samo Republike Srpske, ministri su u četvrtak digli ruku za zaduženja i grantove “teške” oko 52,4 miliona evra (oko 102,6 miliona KM).

Tu je i grant Evropske unije vrijedan 1,8 miliona evra za program aktivnosti prekogranične saradnje Srbije i BiH, kao i 6,5 miliona evra za projekte u Brčko distriktu.

Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba poslanika Demokratske fronte u Predstavnilčkom domu Parlamentarne sklupštine Bosne i Hercegovine, istakao je da se radi o prividnom glasanju u Savjetu ministara BiH.

Pojedini poslanici stranaka iz FBiH takođe navode dva razloga “uspješne” sjednice Savjeta ministara i glasanja ministara iz Republike Srpske. Prvi je da su imali preveliki finansijski interes koji se tiče i Republike Srpske, a drugi je da očigledno daje rezultat ono što predstavnici međunarodne zajednice traže – da se deblokiraju državne institucije.

Činjenica je da s druge strane poslanici iz Srpske (ponovo) nisu bili na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH održanoj prije nekoliko dana. No može se čuti stav da se polako kreću u pravcu deblokade.

(Faktor)

CATEGORIES
Share This