Norveška tehnologija uvodi zamjenu za ugalj u BiH

Norveška tehnologija uvodi zamjenu za ugalj u BiH

– Norveška kompanija GEIA AS, u saradnji sa kompanijom JP Elektroprivreda BiH, najavila je potpisivanje ugovora za realizaciju pilot projekta testiranja norveške revolucionarne tehnologije posebno dizajnirane da direktno zamijeni ugalj.

Pilot projekt će se provoditi u najvećoj termoelektrani u BiH na ugalj u Tuzli.

To je značajna prekretnica u prelasku sa uglja koji zagađuje na korištenje održive biomase kao pouzdanog i ekološki prihvatljivog izvora energije, prenosi startbih.ba.

Osim značajnog smanjenja emisije stakleničkih gasova, uspostavljanje najsavremenijih proizvodnih pogona u Bosni i Hercegovini će otvoriti mnoga nova radna mjesta u industriji koja je okrenuta ka budućnosti. Ta inicijativa je već izazvala interesovanje među norveškim investitorima koji vide mogućnosti za zdrava i održiva ulaganja u proizvodnju obnovljive energije u Bosni i Hercegovini.

Povodom potpisivanja sporazuma predstavnici Ambasade Norveške na čelu sa ambasadorom Olavom Reinertsenom posjetiće TE Tuzla 20. juna. To, kako naveode iz ove ambasade, označava početak plodne i dugoročne saradnje između BiH i Norveške u borbi protiv emisije stakleničkih plinova.

“Radujemo se bliskoj saradnji sa JP Elektroprivredom BiH i drugim relevantnim akterima kako bismo osigurali uspješnu implementaciju tog pilot projekta. Uvjereni smo da će naša tehnologija razvijena u Norveškoj doprinijeti ubrzanju tranzicije na čistiju energiju i smanjenju zavisnosti od uglja u Bosni i Hercegovini”, saopšteno je iz Ambasade Norveške u BiH.

Žurnalinfo/Agencije/Capital

CATEGORIES
Share This