Njemica novi sudija Ustavnog suda BiH?

Njemica novi sudija Ustavnog suda BiH?

Njemačka profesorka prava i bivša potpredsjednica Evropskog suda za ljudska prava, Angelika Nusberger, imenovana je za novog sudiju Ustavnog suda BiH.

Odluku je, tvrdi portal Klix.ba, donio predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Angelika Nusberger rođena je 1963. godine u Minhenu, a na Evropskom sudu za ljudska prava predstavljala je Njemačku od 2011. godine. Na dužnost potpredsjednice suda u Strazburu imenovana je 2017. godine.

Ranije je bila zamjenica rektora Univerziteta u Kelnu, a radila je i u “Maks Plank” fondaciji.

Informacija o njenom imenovanju pojavila se dva dana nakon što su najviši zvaničnici Srpske donijeli odluku da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti zajedničkih organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija. Predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će se prijedlog zakona naći u proceduri iduće sedmice.

Ustavni sud BiH donio je odluku prema kojoj je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.

(Klix)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS