Nema ustupaka za sve one koji su odgovorni za krizu!

Nema ustupaka za sve one koji su odgovorni za krizu!

Večeras će poslanici Evropskog parlamenta raspravljati o situaciji u Bosni i Hercegovini, na zahtjev kluba Zeleni/Evropski slobodni savez, nakon nedavnih zabrinjavajućih političkih događaja u zemlji, saopšteno je iz ovog kluba.

 

Klub Zeleni/Evropski slobodni savez pozivaju EU da preuzme vodstvo u pronalaženju političkog rješenja za trenutnu krizu. Bilo kakav politički dogovor ne smije dalje produbljivati etničke podjele.

Evroparlamentarac Tineke Strik članica Odbora za spoljne poslove koja je nedavno posjetila BiH, ovim povodom je izjavila:

“EU i njene države članice imaju odgovornost garantovati Dejtonski mirovni sporazum i osigurati sigurnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Situacija u Bosni je najteža kriza od rata 1990-ih. EU se mora čvrsto suprotstaviti secesionističkim akcijama Milorada Dodika i drugih, te podržati trajno rješenje trenutne krize, koje ne produbljuje niti učvršćuje etničke podjele.

“EU i njene države članice trebale bi uvesti ciljane sankcije protiv Dodika i drugih koji žele potkopati teritorijalni integritet Bosne. EU ne bi smjela činiti nikakve ustupke onima koji snose odgovornost za krizu. O miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu se ne može pregovarati i EU i njezine države članice moraju ispuniti svoje odgovornosti prema svim građanima zemlje i cijele regije.”

(Agencije  Foto:SB)

CATEGORIES
Share This