Neće biti nestašica; Biće preduzimane zajedničke mjere (FOTO/VIDEO)

Neće biti nestašica; Biće preduzimane zajedničke mjere (FOTO/VIDEO)

U Sarajevu je održan sastanak predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije i premijera Federacije Fadila Novalića

Tegeltija, Višković i Novalić na pres konferencijiFoto: RTRS

Sastanku je prisustvovao i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

Tegeltija je nakon sastanka rekao da je ocijenjeno da se u ovom trenutku susrećemo sa problemom cijena na domaćem tržištu što će vjerovatno potrajati još neko vrijeme, te da neće doći do nestašica bilo kojeg proizvoda, bez obzira da li je riječ o životnim namirnicama ili energentima.

– Pokušaćemo djelovati kroz marže, entitetske vlade su to usvojile prije godinu dana. Zatim, kroz intervencije iz zaliha koje su u vlasništvu entiteta, subvencije određenih proizvoda, uključujući i energente, za najugroženije kategorije društva, te intervencije vezane za poresku politiku čiji su dio i akcize – naveo je Tegeltija.

On je dodao da je važno podstaći proljećnu sjetvu.

– Tu je veoma važno da poljoprivredni budžeti budu povećani i da se povećaju izdavajnja za regresirano gorivo, kao i za nabavku vještačkog đubriva i reprometarijala – rekao je Tegeltija.

Sastanak u Sarajevu (Foto: RTRS)

Sastanak u Sarajevu (Foto: RTRS)

Višković je rekao da je Srpska predložila i pitanje zabrane izvoza oblovine iz BiH.

On je naveo da je na sastanku rečeno da bi Savjet ministara naredne sedmice trebalo da donese odluku o ukidanju carine za uvoz đubriva iz trećih zemalja.

– Najvažnije je da dvije vlade i Savjet ministara učine sve da kontrolišemo tokove snabdijevanja domaćeg tržišta osnovnim životnim namirnicama i energentima, prvenstveno naftom i naftnim derivatima. U ovom momentu, BiH nije ugrožena po tom pitanju, ali niko ne može prognozirati šta će se desiti u narednom periodu i s toga smo se dogovorili da ćemo zajedno preduzimati mjere i raditi na ublažavanju eventualnih udara – istakao je premijer Srpske.

Takođe, dodao je, dogovreno je da se više pažnje posveti domaćoj proizvodnji.

Novalić je rekao da kriza zahtijeva harmonizaciju mjera na svim nivoima vlasti, poručivši da nema mjesta za paniku jer ima dovoljno namirnica i energenata.

RTRS
CATEGORIES
Share This