Na službena vozila i putovanja spiskali šest miliona KM

Na službena vozila i putovanja spiskali šest miliona KM

Neuredne evidencije o korištenju službenih vozila u Ministarstvu obrane BiH samo su neke od zamjerki koje su navedene u izvještaju o provedenoj finansijskoj reviziji za prošlu godinu u ovom ministarstvu.

Kancelarija za reviziju institucija BiH dala je Ministarstvu odbrane BiH mišljenje sa rezervom te upozorila na niz nepravilnosti koje se, između ostalog, odnose na proces javnih nabavki, korištenje službenih vozila, izdatke za putne troškove i slično.

U izvještaju revizora navodi se da su izdaci Ministarstva odbrane za putne troškove u zemlji i inostranstvu u prošloj godini iznosili 2,6 miliona KM, od čega je na dnevnice za putovanja unutar BiH potrošeno milion maraka, troškove prevoza u inostranstvu javnim sredstvima oko 431.348 КM i za troškove dnevnica u inostranstvu dodatnih milion maraka.

Ministarstvo je u prošloj godini raspolagalo sa 15 službenih vozila, od kojih je za četiri vozila utvrđeno pravo korištenja za službene potrebe kontinuirano tokom 24 sata dnevno u radne i neradne dane, piše Srpskainfo.

Revizori su našli zamjerku i kod nabavke rezervnih dijelova za vozila. Utvrdili su tako da se u pojedinim slučajevima kupuje rezervni dijelovi u većim količinama nego što je to potrebno, odnosno nabavljaju se u količinama koje su dosta veće od predviđenih tenderskom dokumentacijom.

(BN)

CATEGORIES
Share This