Mitrović: Još sam ministar, ostavku sam podnio šefu!

Mitrović: Još sam ministar, ostavku sam podnio šefu!

– Nisam podnio ostavku predsjedavajućem Vijeća ministara BiH. Još sam ministar – rekao je Mitrović za Faktor.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović podnio je ostavku, ali ne onome kome bi trebao da bi ostavka bila važeća i ne na način koji je propisao Zakon o Savjetu ministara Bosne i Hercegovine.

Mitrović (SNSD) je ostavku podnio i svoj mandat na raspolaganje stavio Glavnom odboru SNSD-a i predsjedniku te stranke Miloradu Dodiku.

Zakon o Savjetu ministara BiH je jasno propisao da ministri i zamjenici ministra mogu podnijeti ostavku bez obrazloženja, a da ostavku podnose predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, u ovom slučaju Zoranu Tegeltiji (SNSD).

Predsjedavajući potom ima rok od 15 dana da imenuje njegovog nasljednika kojeg zatim potvrđuje Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Dotad dužnost ministra obavlja njegov zamjenik.

Iz ovoga je vidljivo da se ostavka, ukoliko je stvarna, podnosi predsjedavajućem Vijeća ministara, a ne stranci.

– Nisam podnio ostavku predsjedavajućem Savjeta ministara BiH. Još sam ministar – rekao je Mitrović za Faktor.

Kazao je da je ostavku podnio stranci, predsjedniku Dodiku i da “predsjednik partije treba o tome da odluči”. Mitrović će, dodao je, postupiti u skladu sa odlukom Dodika.

Ministar Mitrović je svoj potez juče obrazložio time da je Dodikov stav da izabrani i imenovani funkcioneri mogu obavljati samo jednu funkciju, a Mitrović je državni ministar koji je na Općim izborima 2022. izabran za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Ja poštujem te stvari. Postupio sam po zahtjevu šefa – rekao je Mitrović.

(Faktor)

CATEGORIES
Share This