Kraća radna sedmica smanjuje i plate

Kraća radna sedmica smanjuje i plate

Kraća radna sedmica prvi put je uvedena u jednoj inostranoj kompaniji koja posluje u BiH, ali ta praksa i dalje je daleko od domaćih proizvodnih pogona, gdje je gašenje mašina na samo jedan dan najskuplja stvar u proizvodnji.

Četvorodnevnu radnu sedmicu, prvi put na ovim prostorima, uvela je grupacija “ ManponjerGroup” jugoistočna Evropa i to ne samo za radnike u BiH, već i u Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj i Sloveniji. Tu privilegiju trenutno imaju njihovi radnici u Sarajevu, a ista prava dobiće i zaposleni u Banjaluci, s obzirom na to da uskoro otvaraju kompaniju i u gradu na Vrbasu.

Direktor marketinga “ ManponjerGroup” jugoistočna Evropa Haris Kadenić rekao je za “Glas Srpske” da je implementaciji ovog projekta prethodio četvoromjesečni pilot projekat u okviru koga su model četvorodnevne radne sedmice testirali na 250 zaposlenih u pet zemalja.

– Za većinu zaposlenih petak je slobodan dan, a odjeli u kojima nije moguće da to bude petak dobiće neki drugi dan u toku sedmice, tako da se sedmica svodi na 32 radna sata. U svim zemljama u kojima poslujemo plaćamo poreze i doprinose za 40 radnih sati sedmično, a ni plate zaposlenima nisu smanjene i taj dan ima za cilj uspostavljanje balansa između privatnog i poslovnog života – objasnio je Kadenić.

Navodi da je ovaj model i te kako prihvatljiv iz perspektive uslužnih kompanija, uz procese automatizacije i bolje preslagivanje procesa rada.

– Na osnovu profita vidljivo je da kompanija bolje posluje, radnici su više motivisani i produktivniji, a 92 odsto zaposlenih je istaklo da osjeti benefit u balansu između poslovnog i privatnog života. Naravno, ovaj model ne može se implementirati u proizvodnim kompanijama, jer tamo ne možete ugasiti mašinu u petak, subotu i nedjelju, to je najskuplja stvar u proizvodnji – istakao je Kadenić i dodao da u takvim preduzećima rukovodstvo pribjegava šestosatnom radnom danu.

Objašnjava da se proizvodne kompanije susreću sa dva izazova.

– Prvi je kako presložiti smjene, jer ako uvodite šestočasovni radni dan, morate zaposliti deset do 15 odsto više radnika u proizvodnim linijama. Drugi, ne možete direktora marketinga ili računovodstva pustiti da ide petkom kući, a radnika u proizvodnji ostaviti da radi – kazao je Kadenić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da poslodavci u Srpskoj odmah sutra mogu skratiti radnu sedmicu, a to bi onda značilo i plate niže za 20 odsto.

– Svaki rad ima cijenu i ako hoćemo da manje radimo, moramo imati proizvod koji može podnijeti tu cijenu. Nije to stvar želje poslodavaca već objektivnih okolnosti. Voljeli bismo i mi da radimo tri dana, ali je pitanje ko bi onda zaradio platu i koliko. U javnosti se pravi zamjena teza oko te priče u smislu da poslodavci ne daju taj dan. Može, ali je i plata odmah manja – poručio je Trivić, koji je i vlasnik kompanije “Krajinaklas” u okviru koje posluje lanac pekara “Manja”.

U Sindikatu trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS kažu da uvođenje kraće radne sedmice i kod nas treba pozdraviti.

– To je novost i za mnoge u Evropi, a kamoli kod nas. Za početak moglo bi se i kod nas početi eksperimentalno s tim, pod uslovom da se radniku ne smanjuje plata zbog toga. Naši poslodavci ne mogu da se odreknu ni nedjelje, a kamo li da daju još jedan slobodan dan – rekao je predsjednik tog sindikata Goran Savanović i dodao da je neradna nedjelja uvedena u nešto više od polovine lokalnih zajednica u Srpskoj, te da su sada na potezu Ugljevik i Lopare. Savanović je rekao da je naše tržište trenutno poprilično rovito i da poslodavcima nedostaje radne snage, nema potpisanih kolektivnih ugovora, te je četvorodnevna radna sedmica za mnoge i dalje misaona imenica.

Rad od kuće

Goran Savanović je rekao da je virus korona mnoge natjerao da rade od kuće.

– U pojedinim firmama reorganizovali su se na taj način i njihovi zaposleni su radili od kuće. Međutim, i sada kada je epidemiološka situacija stabilnija, dio informatičkih preduzeća i dalje radi po tom principu. Mladi, friški i pametni mozgovi mogu na taj način da postižu veliku produktivnost – rekao je Savanović, naglasivši da će rad od kuće sigurno u budućnosti biti sve zastupljeniji.

Glas Srpske

CATEGORIES
Share This