Korčanica, zaboravljena prirodna blagodet

Korčanica, zaboravljena prirodna blagodet

Opština Sanski Most posjeduje brojne potencijale za razvoj turizma koji nisu dovoljno iskorišteni, a među njima je i prostor Korčanice, u blizini Lušci Palanke, tridesetak kilometara od ovoga grada.

Na ovoj planini se nekada nalazio hotel, koji je potpuno devastiran u posljednjim decenijama, kao i memorijalna zona koja je s vremenom zaboravljena i zanemarena.

Načelnik ove opštine Faris Hasanbegović kaže kako je u proteklim godinama u više navrata hotel nuđen na prodaju, ali svaki put bezuspješno.

„Bilo je zainteresovanih kupaca voljnih da plate cijenu od oko 300.000 maraka za objekat u ovome stanju i pripadajuće zemljište, ali se uvijek postavlja pitanje ekonomske isplativosti cjelokupne investicije. Ovo nije socijalistički period, već sasvim drugo vrijeme u kojem investitori gledaju kako da iz svega izvuku ekonomsku korist“, kaže Hasanbegović.

Prema njegovim riječima, ništa nije sporno kada se radi o vlasničkom statusu objekta do kojeg vodi i asfaltirani put, a postoji i lokalni vodovod te elektromreža koja se treba obnoviti.

„Problem je kako ovaj prostor učiniti atraktivnijim za potencijalne investitore, kako izgraditi sadržaje koji će privući turiste i posjetioce. Sve to zahtijeva ozbiljan strategijski pristup i investicione planove“, kaže Hasanbegović.

Nekadašnji upravnik hotela Enes Eminić kaže kako Korčanica obiluje mnoštvom prirodnih blagodeti, kao što su čista i nezagađena priroda, zdrav planinski zrak i brojne mogućnosti za rekreaciju, sport i odmor.

„Nekada su nam na pripreme dolazili sportisti i sportski klubovi iz cijele Jugoslavije, a zamisao je bila da se ovo područje pretvori u vazdušnu banju koja je idealna za rekonvalescenciju bolesnika“, prisjeća se Eminić.

Profesor fizičke kulture Jasmin Zukanović navodi da su u osamdesetim godinama započele aktivnosti oko izgradnje skijaških i sankaških staza, ali da je sve prekinuo rat. „Korčanica ispunjava sve potrebne uslove za razvoj zimskih sportova, tada smo nabavili i ski-lift koji je kasnije ukraden. I sada postoje urađeni projekti koji, nažalost, nikada nisu pretočeni u djelo“, kaže Zukanović.

Prema njegovim mišljenju, revitalizacija ovog prostora i investiciona ulaganja mogla bi oživjeti ovaj dio sanske općine, koji je godinama ekonomski zapušten.

Podsjetimo da se na ovome lokalitetu nalazi i antifašistički spomenik, na mjestu gdje je egzistirala partizanska bolnica u Drugom svjetskom ratu, tako da cijeli ovaj prostor čini memorijalnu zonu.

Prostor Korčanice, smatraju ekonomisti, treba učiniti privlačnim za investitore i o tome bi lokalna zajednica trebalo da povede više računa, s obzirom na to da je turizam prepoznat kao jedna od razvojnih ekonomskih grana i najbrže rastuća privredna grana u BiH.

 

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This