Konsultacije u toku o reformi Izbornog zakona BiH

Konsultacije u toku o reformi Izbornog zakona BiH

Kancelarija Visokog predstavnika u BiH i kabinet člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića izvršili su konsultacije u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

Zaključeno je da će Komšićev kabinet dostaviti kancelariji visokog predstavnika zahtjeve za ocjenom ustavnosti koje se odnose na izborni proces i izborni zakon BiH.

Naime, saopšteno je da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić prema Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti koji se odnosi na način odlučivanja i nadležnosti domova naroda, posebno sa stanovišta pokretanja vitalnog interesa, koji predstavlja alat za blokade, te apelaciju Slavena Kovačevića prema Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu koja se tiče aktivnog prava glasa, odnosno načina izbora u Predstavnički dom Parlamenta BiH, domove naroda i Predsjedništvo BiH.

Klix.ba saznaje da danas cijeli dan traju nove konsultacije, a prema našim saznajima Šmit obavlja telefonske razgovore sa predsjednicima parlamentarnih stranaka.

U Kancelariji visokog predstavnika Kristijana Šmita već danima se uveliko priča o nametanju izborne reforme. Jedina tema je potencijalna intervencija visokog predstavnika u izborni zakon i nametanje odredbi koje politički predstavnici u prethodnom periodu nisu uspjeli dogovoriti.

(Klix Foto: Arhiv/Agencije)

CATEGORIES
Share This