Kandidatski status BiH ne donosi pristup fondovima

Kandidatski status BiH ne donosi pristup fondovima

– Kandidatskim statusom koji će Bosna i Hercegovina verovatno danas dobiti nameću se pitanja o konkretnim benefitima, kojih će biti, ali se za ovaj status ne vežu nikakvi posebni finanijski fondovi kojima će BiH dobiti pristup.

Sarajevski portal Klix podseća da kandidatski status koji BiH čeka godinama sa sobom donosi benefite, a pre svega one indirektne koji se odnose na imidž zemlje, bolji investicijski potencijal i turistički potencijal i slično.

Međutim, to ne, dodaje se, podrazumeva nikakve posebne fondove na čija novčana sredstva BiH može da aplicira.

To je, kažu, potvrdio šef Delegacije EU u BiH Johan Satler pre nekoliko dana u izjavi za Radio Slobodna Evropa.

Ipak, dodaju, treba naglasiti da BiH već godinama ima pristup fondovima kao i druge države kandidati za članstvo u EU, ali je problem što se velika kolicina tog novca ne koristi.

A ne koristi ga zbog toga što država nije dovoljno agilna da radi na dobijanju novca za projkete i zbog nepostojanja državnih strategija na osnovu kojih se mogu povlačiti sredstva iz EU.

Problem je, piše Klix, u decentralizovanom sistemu i nepostojanju jasne državne kontrolne tačke. Evropska unija daje ogroman novac za poljoprivredu, a BiH nema državno ministarstvo poljoprivrede i samim tim je put do EU fondova za tu namenu otežan, gde najviše gube građani.

A formiranje državnog ministarstva poljoprivrede ili bilo kojeg drugog je trenutno nepremostiv problem zbog, kako navode, blokiranja političkih predstavnika iz Republike Srpske.

Oni, tvrdi se, takav postupak doživljavaju kao prenos nadležnosti, slabljenje entiteta, a jačanje države, što rezultira da ispaštaju i gube svi građani, iz oba entiteta.

Suština je, navodi se, da se svaka zemlja mora boriti za projekte, bez obzira na kandidatski status, a BiH je do sada propustila ogromne šanse i veliki novac zbog političkih blokada, nadmudrivanja i slično.

(Tanjug Foto: Euinfo.ba)

CATEGORIES
Share This