Izbora u BiH mora biti, sve ostalo vodi ka anarhiji!

Izbora u BiH mora biti, sve ostalo vodi ka anarhiji!

Sve eventualne izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine moraju proći Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, biti usvojene i objavljene do maja kako bi po eventualnim novim pravilima bili raspisani Opšti izbori za 2022. godini, istakao je Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine.

O izmjenama Izbornog zakona BiH razgovara se van institucija, a sjednicu će u srijedu pokušati održati i Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Vremena je malo, a stavovi i dalje nisu približeni. “Najžešći” razgovori vode se o načinu izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te domova naroda. Iz HDZ-a BiH često se čuje da bez izmjena Izbornog zakona neće moći biti ni izbora 2022. godine.

Bakalar je poručio da izbora mora biti i da sve ostalo vodi ka anarhiji.

Na pitanje koji je krajnji rok za izmjene Izbornog zakona kako bi se po tim izmjenama i raspisali Opšti izbori 2022. Bakalar kaže da to zavisi  tome o kakvim je izmjenama riječ.

– Mi po zakonu raspisujemo izbore u prvoj sedmici maja da bismo ih imali kada je po zakonu, 2. oktobra. Po dobrim praksama koje nalaže Venecijanska komisija, u ovoj godini bi se trebalo sve znati da bi bile sve pripreme po eventualno novim pravilima. Ali imali smo neka odstupanja. Mostar je rješavan u izbornoj godini i uspjeli smo realizirati sve. Dobra praksa po međunarodnim aktima znači do kraja ove godine sve znati, ali izmjene koje se odnose na provođenje izbora što se odnosi na određene nivoe vlasti, izborne jedinice, brojeve mandata može možda i izvan ove godine – dodao je Bakalar.

S druge strane, kaže, jako je malo vremena ostalo za promjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na uvođenje novih tehnologija.

– To je već trebalo prije pola godine ili godinu uraditi – rekao je Bakalar.

Na pitanje da li to znači da smo zakasnili s uvođenjem novih tehnologija na izborima 2022. godine, odgovorio je da za nešto i nismo zakasnili.

– Mi nešto guramo. Moglo bi u mjesec-dva, ali kakva je politička klima, daj Bože – kazao je Bakalar.

Potvrdno je odgovorio da do 1. maja eventualne izmjene moraju proći Parlament BiH, biti usvojene.

– Mi se možemo prilagoditi, ali to mora u dogledno vrijeme biti poznato, stupiti na snagu – odgovorio je Bakalar.

Predsjednik CIK-a istakao je i da ne bi da kalkuliše šta sve može spriječiti izbore.

Poručio je pak da izbora mora biti jer ako ih nema, postavlja se pitanje jesmo li demokratska država.

– Izbora mora biti, sve ostalo vodi ka anarhiji – dodao je za Faktor.

Bakalar je odgovorio da čuju poruke, poput one da bez izmjena Izbornog zakona ne može biti izbora, ali i da kao prvi čovjek Centralne izborne komisije BiH ne bi da komentariše kome odgovara da izbora nema.

(Agencije)

CATEGORIES
Share This