Izbor elektora za izbor delegata u Vijeće naroda

Izbor elektora za izbor delegata u Vijeće naroda

– Predstavnici hrvatskog, bošnjačkog i ostalih naroda u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj danas će, u odvojenim procedurama izbora, u Narodnoj skupštini Srpske birati elektore za izbor delegata za klubove Hrvata, Bošnjaka, te Кlub iz reda ostalih naroda u Vijeću naroda Republike Srpske.

Na sjednici u 10.00 časova aktuelni odbornici iz reda ostalih naroda u skupštinama opština i gradova u Republici Srpskoj treba da izaberu odbornike – ad hok članove radi učešća u izboru delegata iz reda ostalih naroda u Vijeće naroda Republike Srpske.

Izboru elektora u 10.00 časova prisustvovaće predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, najavljeno je iz parlamenta Republike Srpske.

Na sjednici u 12.30 časova odbornici iz reda hrvatskog naroda u skupštinama opština i gradova u Republici Srpskoj, zajedno sa poslanicima iz reda hrvatskog naroda u Narodnoj skupštini Srpske, trebalo bi da formiraju odgovarajući klub radi učešća u izboru delegata iz reda hrvatskog naroda u Vijeće naroda Srpske.

Na sjednici u 15.00 časova odbornici iz reda bošnjačkog naroda u skupštinama opština i gradova u Republici Srpskoj, zajedno sa poslanicima iz reda bošnjačkog naroda u Narodnoj skupštini Srpske, trebalo bi da formiraju odgovarajući klub radi učešća u izboru delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeće naroda Srpske.

U saopštenju se navodi da Vijeće naroda Srpske čini po osam delegata Srba, Hrvata i Bošnjaka, te četiri iz reda ostalih naroda.

Dodaje se da ukoliko je broj delegata u Vijeću naroda veći od broja poslanika iz jednog naroda u Narodnoj skupštini, onda se biraju elektori iz reda odbornika tog naroda u skupštinama opština i gradova u Republici Srpskoj.

Budući da predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda, te oni iz reda ostalih naroda nemaju dovoljan broj narodnih poslanika, oni će delegate birati glasovima poslanika, te glasovima izabranih elektora.

Srpski poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske biraće srpske delegate za Vijeće naroda.

Narodna skupština obavezna je da u roku od mjesec dana nakon zvaničnog objavljivanja rezultata izbora sazove i drugo zakonodavno tijelo u Republici Srpskoj – Vijeće naroda.

U saopštenju se navodi da je Narodna skupština Republike Srpske na konstitutivnoj sjednici 15. novembra usvojila Zaključke o pokretanju inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske

(Srna Foto: Ilustracija)

CATEGORIES
Share This