Holandija više nije protiv kandidatskog statusa BiH. Jesmo li mi “ZA”?

Holandija više nije protiv kandidatskog statusa BiH. Jesmo li mi “ZA”?

Holandija se više ne protivi prijedlogu Evropske komisije da Bosna i Hercegovina postane kandidat za članstvo u EU. Prema Vladi, BiH jeste zapravo sprovela premalo reformi da bi preduzela taj korak, ali Holandija neće biti jedina zemlja koja je blokirala kandidatski status, prenosi Politicki.ba pisanje Netherlands.postsen.com.

Prema Vladi, reforme u oblastima kao što su pravosuđe i korupcija napreduju presporo. Ali, ministar spoljnih poslova Wopke Hoekstra tokom istupa u Zastupničkom domu dao je i argumente u korist kandidatskog članstva.

“Preporuka Evropske komisije jasno je motivisana geopolitičkim izazovima, posebno ruskom agresijom na Ukrajinu”, rekao je ministar.

Holandski portal ističe da je ministar Hoekstra naglasio da “razumije” poziciju Brisela.

Na samitu u junu, lideri EU izrazili su spremnost da ubrzaju proces pridruživanja šest zemalja zapadnog Balkana. Ukrajina i Moldavija su tada dobile status kandidata za ulazak u Uniju, koji su toliko priželjkivali.

Evropska komisija je prošlog mjeseca odlučila da Bosna I hercegovina treba biti kandidat za članstvo, iako još ne ispunjava sve uslove.

Rat u Ukrajini je drastično promijenio međunarodne odnose.

“Vjetar promjena ponovo puše Evropom i moramo iskoristiti ovaj zamah”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u oktobru. “Zapadni Balkan je dio naše porodice”, dodala je.

Premijer Holandije Mark Rutte rekao je prošlog mjeseca u Predstavničkom domu parlamenta ove države da je BiH postigla mali napredak ka tome da postane kandidat za članstvo.

“Istovremeno, ponovo se postavlja pitanje da li biste vi jedini trebali to zaustaviti ako svi u Evropi osim Holandije kažu da ih trebamo učiniti kandidatima”, upitao je.

Rutte je takođe rekao da još uvijek postoje sumnje oko dodjele statusa kandidata.

“Ali mislim da postoji i politička dinamika koju biste možda trebali razmotriti”, rekao je on u obraćanju poslanicima.

Vlada takođe nema ništa protiv bezviznog režima putovanja za Kosovo u EU, izjavio je šef holandske diplomatije Hoekstra.

Netherlands.postsen.com piše i da su odnosi u BiH već neko vrijeme napeti zbog lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, koji održava bliske veze s Rusijom.

“On želi odvojiti Republiku Srpsku od ostatka zemlje”, piše ovaj medij.

Politicki.ba

CATEGORIES
Share This