Hoće li prestati štampanje hiljada stranica papira za potrebe sjednica Parlamentarne skupštine BiH?

Hoće li prestati štampanje hiljada stranica papira za potrebe sjednica Parlamentarne skupštine BiH?

Odgovor na ovo pitanje možda ćemo saznati već na idućoj sjednici Predstavničkog doma, koja je zakazana za 5. juli.

Poslanik Mia Karamehić-Abazović predložila je dopunu Poslovnika Predstavničkog doma BiH, na način da se poslanici, po pravilu, obavještavaju elektronskim putem o aktivnostima doma i da im se na taj način dostavljaju odgovarajući materijali na razmatranje.

Izuzetak bi bilo samo ako je parlamentarac osoba s invaliditetom ili drugim zdravstvenim poteškoćama, koje ga ograničavaju u korištenju elektronskih alata.

Predgalačica izmjena, u obrazloženju, navodi da se na godišnjem nivou troše desetine hiljada maraka za potrebe štampanja, slanja i uništavanja materijala odštampanih na papiru. Osim toga, kako kaže Karamehić-Abazović, potrebno se kretati ka digitalizacije javne uprave u BiH.

Ona podsjeća da su poslanicima već dostupni sistemi elektronske pošte PS BiH, kao i elektronska pisarnica u kojoj imaju uvid u sve materijale koji se nalaze na dnevnom redu.

Takođe, kolegama poručuje da im na raspolaganju stoje službeni računari i stručnjaci koji će im pomoći da koriste ove sisteme, tako da nema izgovora za one koji kažu da „nisu dovoljno upućeni“ u čari tehnike.

Kako je sada?

Član 9. Poslovnika kaže da se poslanik pravovremeno obavještava o aktivnostima Doma i dostavlja mu se odgovarajući materijal. Dakle može (moglo je) na bilo koji način.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This