Građani BiH i Turske putovaće samo sa ličnim kartama

Građani BiH i Turske putovaće samo sa ličnim kartama

Građani BiH i Turske uskoro će putovati u dvije zemlje samo sa ličnim kartama.

Ovo je dogovoreno danas na sastanku Redžep Tajip Erdoan, predsjednik Republike Turske sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Šefikom Džaferovićem, Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem.

“Veoma sam srećan što sam u Sarajevu. Biti ovdje na 30 godina uspostavljanja naših diplomatskih odnosa daje poseban karakter naše posjte. Odnosi naših država su na visokom nivou. Naše istorijske i ljudske veze daju čvrstu osnovu naših odnosa. Razgovarali smo o koracima koje možemo poduzeti za unapređenje. Nesumnjivo 2. oktobra BiH ide u izbore i ova posjeta pred izbore je od velike važnosti”, kazao je Erdogan.

Kako je kazao, BiH očekuje politička agenda i od velikog je značaja da izbori budu transparenti i konstruktivni i to je od velikog značaja za našu regiju.

“Razgovarali smo i o povećanju bilateralne trgovine dvije države. Veliku važnost pridajemo projektu izgradnje auto puta Sarajevo – Beograd. Ovaj projekat smatram projektom mira za zemlje i narode. Nastavljamo pružati i razvojnu pomoć BiH, a s tim u vezi smo dogovorili i putovanja sa ličnim kartama. Ostalo je da ministri dvije zemlje odrade potrebne procedure “, kazao je Erdogan i dodao:

“Sporazum o putovanjima će biti potpisan i sa Srbijom.”

U poslijepodnevnim satima planiran je sastanak Redžep Tajip Erdoana i turskih ministara sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

(BN Foto: I. L./Klix.ba)

CATEGORIES
Share This