“EU ne smije da prokocka šansu u BiH i regionu” Mostarski politikolog o odnosu Brisela i Zapadnog Balkana

“EU ne smije da prokocka šansu u BiH i regionu” Mostarski politikolog o odnosu Brisela i Zapadnog Balkana

Dok mnogi prigovaraju Bosni i Hercegovini da je propustila istorijsku šansu za kandidatski status i približavanje EU, Dražen Brbarić sa Fakulteta političkih nauka u Mostaru smatra da Brisel propušta priliku da se geopolitički pozicionira na Zapadnom Balkanu.

On poručuje: u ovom trenutku Evropskoj uniji je potrebniji Zapadni Balkan, nego zemljama regiona EU.

– Brisel ne smije sebi dopustiti da prokocka priliku u našem regionu, ne zbog nas, nego zbog sebe – rekao je Barbarić na naučnom seminaru „Politike proširenja Evropske unije i Zapadni Balkan“.

Nemoguć zadatak

Na ovom skupu, održanom nedavno u Banjaluci u organizaciji Centra za međunarodne odnose Banjaluka i Fondacije „Fridrih Ebert“ u BiH, Barbarić je istakao da je „EU  sama sebe gurnula u paradoks“.

Zapadni Balkan je, navodi on, gurnut u stranu, a fokus prebačen na istočnu Evropu.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Brisel može doći u situaciju da ima problema u Mostaru, Sarajevu i Banjaluci, a neće se pozicionirati ni u Harkovu ni u Kišnjevu – rekao je Brbarić.

Smatra da EU u regionu, a pogotovo u BiH, ima vrlo mali reformski, ali ogroman geopolitički potencijal, kojeg nije ni svjesna.

Tvrdi i da je pristup Brisela prema BiH pogrešan.

– Postavili su nam onih 14 uslova ili 14 prioriteta, koji su za BiH, realno, u ovom trenutku nedostižni. To je izgledalo kao kad biste djetetu u drugom razredu osnovne dali logaritamske tablice, da riješi zadatak uz pomoć učiteljice, koja ni sama nije sigurna šta je logaritam – rekao je Barbarić.

Ova situacija i neuspjeh BiH u ostvarivanju postavljenih zadataka otkrili su, kako tvrdi, licemjernu politiku Brisela, ali s druge strane i potpunu nesposobnost administracije u BiH.

– Ako se jednom otvori ta kandidatura, neka nam je bog na pomoći: svi će zupčanici sistema popucati – ocjenjuje Barbarić.

Zamrznuti konflikt

Ipak, on tvrdi da odustajanje od Evrope nije rješenje za BiH, koja je defakto evropska zemlja, bez obzira na sva ograničenja. Ali, dodaje on, nije rješenje ni „prepisati EU zakone“ i formalno ispuniti uslove, jer će u takvom slučaju građani biti razočarani kada shvate da „ne postoji mesijanska uloga EU“.

– Nama istinski treba hladan, racionalan i beskompromisan stav EU, koja će nam dati kandidatski status, ali nam neće gledati kroz prste, nego će nam polomiti zube i natjerati nas da najtrnovitijom putanjom prođemo taj put, to sito i rešeto koje moramo proći – smatra Barbarić.

U takvom slučaju bi građani konačno na vlastitoj koži osjetili da je svaki segment javnih politika unaprijeđen, a Evropska unija bi postala istinski reformski faktor.

– U suprotnom, ostaje nam zamrznuti konflikt. Bićemo muzejski primjerak na rubu Evrope, pohodiće nas pisci, putopisci i naučnici, čuditi nam se i diviti, ali nećemo imati nikakvu političku težinu – kaže Barbarić.

Zaključuje da će EU, ako odustane od BiH, ovaj prostor prepustiti dvjema imperijalnim, nedemokratskim silama: Rusiji i Turskoj.

„BRISELSKU BIH“ SVAKO TUMAČI KAKO MU ODGOVARA

Dražen Barbarić smatra da je proklamovana „briselska BiH“ prazan okvir u koji politički predstavnici tri nacionalna korpusa u BiH ubacuju sadržaj koji im odgovara.

– Za Banjaluku to je lakmus papir za testiranje uspješnosti RS u održavanju de fakto državnosti. Za Sarajevo to je lakmus papir za pogrešno nazvanu građansku državu i razgradnju institucija koje garantuju kakav-takav federalizam. Za Hrvate u BiH to je pitanje golog opstanka, jer Hrvati u Briselu moraju dokazivati da im pripadaju prava na kojima se temelji EU – objašnjava Barbarić.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This