EU: Kada ispuni uslove i BiH dobija status kandidata!

EU: Kada ispuni uslove i BiH dobija status kandidata!

Evropsko vijeće juče je donijelo odluku da se Ukrajini i Moldaviji da kandidatski status za članstvo u savezu. Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel je ovo nazvao istorijskim trenutkom.

– Jučerašnji dan označava ključni korak na vašem putu prema Evropskoj uniji. Naša budućnost je zajedno – napisao je Mišel i čestitao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i predsjednici Moldavijie Maiji Sandi – rekao je Mišel.

Iako su brojni političari, kako iz EU tako i iz BiH i susjednih zemalja apelovali da se i BiH dodijeli kandidatski status, to je ipak na današnjoj sjednici Evropskog vijeća odbijeno.

Kako navode u obrazloženju, spremni su BiH dodijeliti kandidatski status za članstvo u EU, ali tek kada BiH ispuni 14 ključnih prioriteta.

– Evropsko vijeće pozdravlja politički dogovor koji su lideri Bosne i Hercegovine postigli 12. juna 2022. godine u Briselu, a koji je neophodan za stabilnost i potpuno funkcionisanje zemlje i kako bi se odgovorilo na težnje naroda.

Pozivamo sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da brzo provedu obaveze navedene u sporazumu i hitno finalizuju ustavnu i izbornu reformu, što će zemlji omogućiti da odlučno napreduje na svom evropskom putu, u skladu s mišljenjem Komisije.

Evropsko vijeće je spremno dati status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini i povodom toga pozivamo Komisiju da bez odlaganja obavijeste Vijeće o implementaciji 14 ključnih prioriteta navedenih u njegovom mišljenju s posebnom pažnjom na one koje predstavljaju značajan skup reformi kako bi se Evropsko vijeće vratilo na odlučivanje o ovom pitanju – navedeno je u odluci.

Podsjećamo, pojedine evropske sile poput Njemačke, Francuske i Holandije su bile protiv toga da se na današnjoj sjednici dodijeli kandidatski status i BiH, jer kako su istakli, “dati BiH kandidatski status bez ispunjavanja uslova bi bio loš znak”.

(Avaz  Foto:EU)

CATEGORIES
Share This