Escobar danas sa članovima Predsjedništva BiH, već se susreo sa poslovnim liderima

Escobar danas sa članovima Predsjedništva BiH, već se susreo sa poslovnim liderima

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni predstavnik američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabriel Escobar sastaće se danas, u odvojenim posjetama sa članovima Predsjedništva BiH, Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Escobar je juče stiagao u Sarajevo, a svoju posjetu našoj zemlji započeo je susretom sa američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom.Tu je razgovarao sa omladinskim aktivistima i poslovnim liderima o cijeni blokiranih reformi i političkih napora da se BiH pomeri unazad, a ne naprijed, na njenom putu ka standardima EU za vladavinu prava, sigurnost i prosperitet.

Nakon toga najavljen je razgovor sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a najavljeno je da će američki predstavnik obaviti brojne sastanke u Sarajevu, ali i u Banjoj Luci i ne samo s političarima.

Zanimljivo je da je, uoči dolaska u posjetu BiH, Escobar poručio bh. građanima da neće biti novog rata te da član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik želi zaštiti svoju moć i svoj novac.

Komentar Vlasti u RS-u na posjetu Escobara takođe je bio značajan.

“Očekujemo da se fino osjeća u Bosni i Hercegovini, da posjeti Sarajevo, pojede ćevape i vrati se u Ameriku živ i zdrav”, kazao je jučer premijer RS-a Radovan Višković..

Klix

CATEGORIES
Share This