Elektroprivreda BiH mora isplatiti sedam miliona evra Štrabagu

Elektroprivreda BiH mora isplatiti sedam miliona evra Štrabagu

Elektroprivreda BiH izgubila je spor pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Briselu, po kojem je austrijskom Štrabagu dužna isplatiti odštetu od oko sedam miliona evra u vezi sa gradnjom Hidroelektrane Vranduk, saznaje Avaz u ovoj kompaniji sa sjedištem u Sarajevu.

– Elektroprivreda BiH je obaviještena da je izgubila spor, ali se još čekaju informacije da li je riječ o pravosnažnoj presudi – navodi Avaz.

Austrijanci su prvobitno tražili 20 miliona evra.

Radi se o arbitraži prema kojoj je Štrabag tužio Elektroprivredu zbog spora u vezi sa gradnjom HE Vranduk, čiji su radovi 2016. zaustavljeni.

Štrabag, koji je bio vođa konzorcijuma na projektu vrijednom 114 miliona KM, odlučio je početkom 2016. godine da raskine ugovor jer je tražio da mu se osigura dodatnih 20 miliona KM za radove, na šta u Elektroprivredi BiH nisu željeli pristati, navodi Avaz.

Iako su Štrabag i Elektroprivreda pokušavali postići sporazum o mirnom rješavanju spora, kao bi se izbjegla arbitraža, Austrijanci su se ipak odlučili na tužbu.

Raskidom ugovora zaustavljena je gradnja prve hidrocentrale u sistemu Elektroprivrede na koju se čeka već 30 godina.

Zbog blokada, ovo gradilište je odlukom Evropske banke za obnovu i razvoj moralo je biti vraćeno u prvobitno stanje.

Kako bi izbjegla da projekt propadne, Elektroprivreda BiH predložila je 2018. godine EBRD-u drugi konzorcijum, sa Končarom i Euro-Asfaltom, ali su odbijeni.

RTRS

CATEGORIES
Share This