Ekološki štambilji transportovani u skladište CIK-a

Ekološki štambilji transportovani u skladište CIK-a

Bezbjednosni ekološki štambilji za ovjeru glasačkih listića za opšte izbore s ciljem onemogućavanja izbornih manipulacija i prevara transportovani su u skladište Centralne izborne komisije BiH u Istočnom Sarajevu, odakle će sa izbornim materijalom biti dostavljeni opštinskim/gradskim izbornim komisijama.

Ekološki štambilji transportovani su danas iz Bijeljine uz policijsku pratnju i nadzor, kao i uz pratnju i kontrolu ovlaštenih lica iz CIK-a BiH, saopšteno je iz CIK-a.

U saopštenju se navodi da je uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije, u okviru projekta koji realizuje Udruženje izbornih zvaničnika u BiH, firma “Mojić” iz Bijeljine, koja je generalni zastupnik za BiH kompanije Trodat iz Austrije, izradila oko 6.000 bezbjednosnih ekoloških štambilja za svako biračko mjesto u BiH i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u kojima će biti organizovano glasanje.

Bezbjednosnim ekološkim štambiljom utvrđuje se autentičnost i bezbjednosna ispravnost glasačkog listića koji se koristi na biračkom mjestu na izborima u BiH.

Oni će se otiskivati na prednjoj strani glasačkog listića, u donjem lijevom uglu, ispod uputstva za glasanje.

Osim bezbjednosnog ekološkog štambilja sa desne strane potpisuje se ovlašteno lice, odnosno član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića.

CIK BiH uveo je upotrebu bezbjednosnog ekološkog štambilja na biračkom mjestu s ciljem poboljšanja nivoa povjerenja javnosti u integritet i pravičnost izbornog procesa.

RTRS

CATEGORIES
Share This