Džakuli se smiješi nova direktorska fotelja, evo i gdje

Džakuli se smiješi nova direktorska fotelja, evo i gdje

Miro Džakula od danas i zvanično više nije direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO). Njega je zamijenio SNSD-ov kadar i dojučerašnji državni ministar finansija Zoran Tegeltija.

Džakula je dvanaest i po godina bio prvi čovjek UIO, a kako Klix.ba saznaje, njega HDZ sada namjerava „pogurati“ na novu čelnu funkciju.

U opciji je funkcija direktora Elektroprenosa BiH. O tome se razgovaralo i na nedavnom sastanku u Mostaru kojem su prisustvovali Dragan Čović (HDZ), Milorad Dodik (SNSD) i Nermin Nikšić (SDP).

Kako saznaje Klix.ba, Dodik je načelno protiv imenovanja Mire Džakule na poziciju direktora Elektroprenosa s obzirom da nije riješio pitanje kupovine zgrade u Banjaluci za potrebe UIO.

Inače, zgrada je u vlasništvu Dodikovog kuma i treba biti prodata za više od 90 miliona maraka.

Dragan Čović lobira za Džakulu dok bi Nikšić volio da ta direktorska funkcija pripadne Trojki pa je donesen zaključak da se o ovom pitanju nastavi razgovarati.

Dok čeka na novi posao, javnost čeka na tužilačke odluke s obzirom da je protiv Mire Džakule prethodnih godina podneseno više krivičnih prijava, ali još nijedna nije dobila epilog.

Inače, Džakula je na svom odlasku zaposlio više osoba u Upravu za indirektno oporezivanje BiH, a imena nisu objavljena javno.

Kandidati koji nisu prošli na konkursu tvrde da nisu dobili obavještenje sa pravom žalbe. Sumnja se da su posao dobile osobe bliske sada već bivšem direktoru ili stranci.

Kako je Klix.ba pisao krajem februara ove godine, Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine raspisala je interni oglas za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO). Oglas je raspisan na zahtjev UIO-a.

Ovim oglasom tražili su se šefovi brojnih odsjeka, poput Grupe za evropske integracije, Odsjeka za carinsko-upravni postupak, Odsjeka za upravljanje ljudskim potencijalima, Odsjeka za prinudnu naplatu, grupa za prinudnu naplatu u RC Sarajevo i RC Mostar, Odsjeka za tarifu, vrijednost i porijeklo, Grupe za postupak provoza kao i šefovi carinskih ispostava Šamac,  Brod, Donji Svilaj u RC Banja Luka, Doboj…

(Klix)

CATEGORIES
Share This