Džaba i ogromni vodni resursi, BiH troši milione na uvoz vode!

Džaba i ogromni vodni resursi, BiH troši milione na uvoz vode!

Bosna i Hercegovina, uprkos velikim vodnim resursima, milione daje za uvoz vode. Samo u prvoj poliovini ove godine potrošeno je skoro 108 miliona maraka.

Bosna iHercegovina ima najviše pitke vode u regiji, ali bh. tržište je preplavila uvozna. Uvoz je pet puta veći od izvoza.

Tokom prvih šest mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno vode u vrijednosti 107.639.286 KM. U istom periodu iz BiH je izvezeno vode u iznosu od 22.423.837 KM.

Vodu uvozimo iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, pa čak i iz daleke Poljske, Češke i Amerike. Ovu pojavu za BN objašnjava ekonomista Svetlana Cenić:

“Svaka roba ima svog kupca. Onaj trgovac koji nema rašta da je uvozi, neće je uvoziti ako nema kupaca za to.”

Kupaca očigledno ima, ali nisu svi opredjeljeni za uvoznu robu.

BH. tržište otvoreno. Trgovci imaju pravo da uvoze sve što postoji na svjetskoj pijaci, pa tako i vodu. U Spoljnotrgovinskoj komori BiH, kažu, rješenje je samo jedno:

“Kupujmo domaće, nastojmo da svojom kupovinom pomognemo domaću industriju.”, jasan je Zdravko Marinković, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH. On, za BN,  slikovito objašnjava:

“Ako ste u marketu i imate izloženu Janu, koju tradicionalno kupujete kao hrvatski proizvod i imate Vitinku ili Viviu kao domaću vodu. Hoćete li se stalno pridržavati ove tradicije  i uvijek posezati za Janom? Ili ćete makar jednom reći, dajte da kupim da probam, možda je i ova naša voda dobra? Pa kad se osvjedočite da jeste da onda to postane neka tautološka pojava ili ponašanje u marketu.”

Kupovina domaćih proizvoda, donosi brojne privredne benefite. Zato je porazno, što se deviza “kupujmo domaće” slabo promoviše u Republici Srpskoj, smatra struka.

“Ukoliko postoji sirovine, a kada je rriječ o vodi, naravo da postoji, država bi trebala da omogući privrednicima da proširuju svoje fabrike , jer samo je domaća proizvdnja stvaranje nove vrijednosti i pravi pozitivan efekat”, kaže za BN ekonomista Mirjana Orašanin.

Kao i većina industrijske proizvodnje, tako i ova tinja ili se gasi. Kao u staroj poslovici “ili nemao ili ne umio, isto je”. Dakle, džaba Bosni i Hercegovini ogromni vodni resursi, kada ih nije pretvorila u novačno bogatsvo.

(BN Foto:Ilustracija)

CATEGORIES
Share This