Društvo novinara BiH: Nadina Maličbegović novinarka godine

Društvo novinara BiH: Nadina Maličbegović novinarka godine

Društvo novinara Bosne i Hercegovine i ove godine povodom 3. maja – Međunarodnog dana slobode medija dodijelilo je posebna priznanja i nagrade novinarima godine.

 

Prema odluci strukovnog udruženja novinarka godine je Nadina Maličbegović, reporterka Aljazeere Balkans.

– Ova nagrada me čini jako sretnom zato što dolazi od profesionalaca ljudi koji su odigrali važne uloge u mom životu od fakulteta do prvih dana na televiziji – kazala je Maličbegović.

Foto: Miloš Dragičević/SrpskaCafe

Kako su ranije istakli iz Društva nagrade su, za sve koji se bave novinarstvom, posebno značajne, jer ih dodjeljuje struka, a dolaze u vremenu kada su novinarski posao i novinari izloženi brojnim napadima, prijetnjama, ucjenama i pokušajima ušutkivanja kojima svjedočimo svakog dana.

– Usprkos svemu, u Bosni i Hercegovini je i prošle godine bilo mnogo onih koji su se znali oduprijeti svim tim izazovima i koji su novinarski posao radili prije svega, profesionalno. To potvrđuje i veliki broj nominacija za ovogodišnje nagrade – navode organizatori.

U kategoriji printani i online mediji nagrađena je urednica portala Hercegovina Info Kristina Perić. U kategoriji radio novinarstvo dobitnik nagrade je urednik i producent BH radija 1 Amir Sužanj.

TV novinar godine je urednica Federalne televizije Elma Kazagić.

Ove godine dodijeljena su i dva posebna priznanja. Jedno posthumno, snimatelju Ahmedu Begičeviću Siniju. Drugo vlasnici portala Balans Nataši Tadić, koja je i dopinica N1 iz Tuzle.

Nagrada za životno djelo ove godine otišla je u ruke novinara Slavka Klisure.

Ovom događaju održanom u Banjaluci, prethodio je okrugli sto “Izazovi novinarstva u BiH – Mogu li nas ušutkati?” na kojem se govorilo o stanju medijskih sloboda, položaju novinara i najavljenoj kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj.

Agencije

CATEGORIES
Share This