Dom naroda hitno zasijeda o izmjeni Izbornog zakona

Dom naroda hitno zasijeda o izmjeni Izbornog zakona

Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH trebao bi da danas na hitnoj sjednici razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku, nakon što prethodnog dana nije bilo kvoruma.

Predsjedavajući Doma naroda BiH Dragan Čović saopštio je juče da sjednici ne prisustvuju delegati Bakir Izetbegović, Amir Fazlić i Asim Sarajlić, Munib Jusufović, te Mladen Bosić zbog čega nema kvorum za rad, a nedolazak na sjednicu ocijenio kao “klasičnu blokadu rada institucija BiH”.

On je konstatovao da je u sali prisutno 10 delegata, od kojih jedan iz bošnjačkog, pet iz hrvatskog i četiri iz srpskog naroda zbog čega nema kvoruma, pa time ni uslova za održavanje sjednice.

Iz Parlametnarne skupštine saopšteno je da je za danas zakazana hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa istim dnevnim redom – razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

Zahtjev za razmatra nje ovog zakonskog prijedloga uputili su poslanici iz Kluba hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak.

Predlagači ovim zakonskim prijedlogom predlažu da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje tri od pet kantona, i to Hercegovačko-neretvanskom /HNK/, Srednjobosanskom /SBK/, Zapadnohercegovačkom /ZHK/, Livanjskom i Posavskom kantonu.

Predložili su i da se na novi način biraju delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pa tako da se od 17 delegata iz reda hrvatskog naroda, njih 16 bira iz skupština kantona na način da se iz HNK biraju četiri, po tri iz SBK i ZHK, te po dva iz Livanjskog, Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona.

Delegati hrvatskog naroda iz Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog i Bosansko-podrinjskog kantona zajedno biraju jednog, navedeno je u prijedlogu.

Predložili su i način izbora delegata iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, te ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH.

HDZ-ovi delegati, između ostalog, u izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH predlažu da mandat pripada političkoj stranci, a ako nosilac mandata istupi iz stranke, onda ga dobija idući sa liste te stranke.

Sjednica je zakazan za 10.00 časova.

(Srna)

CATEGORIES
Share This