Dodik je prijetnja po Dejton, osim sankcija treba razmisliti i o finansijskim mjerama

Dodik je prijetnja po Dejton, osim sankcija treba razmisliti i o finansijskim mjerama

Američki diplomata Gabriel Eskcobar u intervjuu za CNN je poručio da je Bosna i Hercegovina jedna od najkorumpiranijih država u Evropi te da “većina prijetnji” po Dejtonski mirovni sporazum dolazi od Milorada Dodika.

“Ako pogledate šta se dešavalo u bivšoj Jugoslaviji, od sedam država, njih dvije su članice Evropske unije, četiri su članice NATO-a, mnoge su ostvarile značajan ekonomski uspjeh. Od šest zemalja Zapadnog Balkana, njih četiri ostvaruju progres prema EU. Bosna i Hercegovina je na začelju”, rekao je.

Escobar, koji je specijalni izaslanik američkog predsjednika Džo Bajdena za Zapadni Balkan, je naglasio da je Bosna i Hercegovina među najkorumpiranijim državama Evrope, a kao gore od nje je istakao Bjelorusiju i Azerbejdžan.

“Iseljavanje mladog stanovništva je deset puta veće nego u Srbiji. Javni sektor čini 70 posto od ukupne ekonomije. Sve je to posljedica duboke korupcije”, naveo je.

Kazao je se da ljudi ne iseljavaju zbog toga što ne žele živjeti u multietničkoj državi, već zbog toga što se ne mogu zaposliti bez korupcije.

“To je kontekst krize”, dodaje.

Potcrtao je da postoje prijetnje po Dejtonski mirovni sporazum i da većina njih dolazi od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Upozorio je da će cijela regija ispaštati ako ne uspiju napori za rješavanje krize u Bosni i Hercegovini.

Napredak Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije Eskobar je istakao kao primjer da uspjevaju u tome.

Uvjerava da SAD i EU rade na tome da onemoguće Dodikove napade na državne institucije, a napade je nazvao napadima na “srce Dejtona”. Kao drugi cilj je istakao vraćanje političkih predstavnika Srba u državne institucije.

Kako je kazao, izmjenama Izbornog zakona i djelomičnim ustavnim promjenama želi se postići funkcionalnija država.

Govoreći o insistiranju Njemačke da se moraju sankcionisati oni koji ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine, naveo je da se osim sankcija treba razmisliti i o financijskim mjerama protiv onih koji rade protiv Dejtona.

(BN)

CATEGORIES
Share This