Dodik izdao naredbe: Dolaziti na posao, nema glasanja i odlučivanja na nivou BiH

Dodik izdao naredbe: Dolaziti na posao, nema glasanja i odlučivanja na nivou BiH

Dodik je rekao da će svi predstavnici u državnim institucijama dolaziti redovno na sjednice i posao, ali da neće glasati i odlučivati.

Okončan je sastanak srpskih predstavnika u institucijama BiH kojem su jutros u Istočnom Sarajevu domaćini bili član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Na sastanku su razmatrani dalji koraci u vezi s neučešćem u donošenju odluka i na nižim organima BiH.

Obraćajući se na konferenciji za novinare, Dodik je kazao kako se radilo o radno-konsultativnom sastanku koji je imao za cilj da se predstavnicima u državnim institucijama prenesu zaključci koje je usvojila NS RS, te kako da se oni ponašaju.

“Ljudima je bilo potrebno objasniti kako da se ponašaju. Jedan dio ljudi nije se odazvao iz opravdanih razloga, dok jedan dio onih koji nisu došli, nisu bili ni pozvani, tako da je sastanak uspio”, kazao je Dodik.

On je dodao da će svi predstavnici u državnim institucijama dolaziti redovno na sjednice i posao, ali da neće glasati i odlučivati.

“Vrlo brzo će biti predloženo rješenje zajedno sa hrvatskim predstavnicima, i vjerujem da će to biti prihvatljivo i Bošnjacima”, kazao je Dodik.

Dodik je istakao da mu je jasna poruka Bošnjaka koji ne žele markirati entitetske granice, te je Bošnjake optužio za podvalu kada kažu da jedino oni poštuju Dejtonski sporazum.

“Ukoliko se ovo ne provede kroz redovne procedure, mi ćemo za 60 dana biti ponovo u NSRS i razgovarat ćemo šta dalje”, kazao je Dodik.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je da je odluka da svi Srbi zajedno ostaju raditi u institucijama države u skladu sa odlukaam NSRS-a.

“Ovakva vrsta sastanaka će biit nastavljena i u budućnosti”, kazao je Tegeltija.

On je kazao da će se na mjestu predsjedavajućeg Savjeta ministara ponašati onako kako mu je propisala NS RS.

(BN/Vijesti)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS