Cvijanovićeva: Bundestag treba da ima izbalansiran stav o stanju u BiH

Cvijanovićeva: Bundestag treba da ima izbalansiran stav o stanju u BiH

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da stav njemačkog Bundestaga da su Srbi i Hrvati krivi za stanje u BiH pokazuje besmislenost, jer bi, kako je naglasila, svaka ozbiljna instituciji u svijetu trebalo da ima izbalansiran pristup i da uzme u obzir sve elemente koji su važni da bi mogli ocjenjivati neku situaciju.

Cvijanovićeva kaže da ne zna zašto bi se Bundestag na taj način bavio BiH i zauzimao bilo kakve stavove.

– Dovoljno je što već imamo razne polemike u okviru institucija EU, pa najbolje da to imamo još u svakoj pojedinačnoj državi članici koja se, evo, bavi tuđim dvorištem i problemima, a malo kad priča o sopstvenim – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Prema njenim riječima, bilo je velikih neslaganja i neki ljudi su zagovarali da se i Bošnjaci i bošnjačka elita, koja je sada na vlasti, stavi “na tapet”, ali su, po oprobanom receptu, razni lobisti sprečavali određene stvari.

– Ne mislim da to pomaže BiH. Zamislite da sjedite u nekom parlamentu u nekoj državi i onda identifikujete i govorite ko je za šta kriv, a da se pri tom niste potrudili da ovdje, kada imate svoje ljude na terenu, dobijete adekvatne izvještaje i da imate informacije – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da “leteći izaslanici”, koji dolaze u BiH provedu dva tri dana, vrte se po regiji, saslušaju nekoga i na kraju konačnu adresu nađu u Sarajevu gdje im se “neko dobro iskuka kako su krivi Srbi i Hrvati”.

– Smatram da je to besmisleno i obmanjivanje svake institucije koja pretenduje da bude ozbiljna, a vjerujem da su njemačke institucije ozbiljne te je onda neozbiljno da na takav način donose svoje stavove – istakla je Cvijanovićeva.

Srna

CATEGORIES
Share This