Četiri godine za jedan tender na koridoru Vc kroz Hercegovinu, a Kinezi autoputem lagano do najvećeg vjetroparka u BiH

Četiri godine za jedan tender na koridoru Vc kroz Hercegovinu, a Kinezi autoputem lagano do najvećeg vjetroparka u BiH

Dok se o ruskom uticaju i ruskim ljudima u BiH na svakodnevnoj bazi priča i razgovara, pa potom i o uticaju zapada, kineski uticaj je u trećem planu. Međutim ,prema pisanju portala hercegovinainfo, kineske kompanije uzimaju lijep biznis kolač i sebi obezbjeđuju višemilionske poslove, postrojenja i objekte u BiH.

20 juna 2019. u sjedištu JP Autoceste FBiH potpisan je ugovor o izgradnji autoputa na Koridoru 5c dionice Počitelj – Bijača, poddionica Počitelj – Zvirovići, LOT 1 i LOT 2.

Ugovore su potpisali Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH uime investitora, a u ime izvođača za LOT 1, Yanming Liu, predstavnik China State Construction Engineering Corporation Ltd., (Kina), te Yang Bo, u ime konzorcija izvođača radova AzVirt L.L.C (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation LTD. (Kina) i Power China Road Bridge Group Co. Ltd. (Kina) za LOT2.

Tender Počitelj – Zvirovići, most Počitelj

Kako su Kinezi dobili tender na dionici kroz Hercegovinu posebna je priča.

Tender  za dionicu autoputa Zvirovići Počitelj je u prvom raspisu 2014./2015. godinu bio podijeljen u dva LOT-a , LOT 1– izgradnja mosta Počitelj sa pristupnim cestama i LOT 2 izgradnja tunela dužine cca 1 km i ostalih objekata i ostatka trase koji se spajao na već izgrađen autoput od granice sa Hrvatskom do Zvirovića.

Finansijske ponude su predane u oktobru 2015. tačnije, 27. oktobra 2015. , a u maju 2017. konkurs je poništen zbog, kako su rekli ‘dugotrajnog procesa evaluacije’.

Kako su tada prenosili brojni portali kontroverzni proces ocjene ponuda (evaluacije),  u kojem se nastojalo ugovore dodijeliti skupljim ponuđačima bio je čak i pod prismotrom EIB –ove  komisije za istrage, čiji izvještaj nije objavljen.

Drugi konkurs je uz veliku pažnju javnosti raspisan 11. maja 2017., ovog puta kao jedinstveni LOT tj. cijeli potez trase bio je koncipiran kao jedan ugovor.

Najpovoljniji je bio kinesko-azerbejdžanski konzorcij, ali se ugovor ponovno nastojao dodijeliti drugorangiranom ponuđaču te je tadašnji  direktor JP Autoceste Adnan Terzić još prije okončanja postupka izbora javno objelodanio da je posao dobio konzorcij Eurroasfalt-Strabag.

I taj konkurs je na kraju poništen. Autoceste su na svojoj web stranici, a što su prenijeli svi  portali dana 27.11.2017, objavile da su zaprimili pismo od banke u kojem se navodi:

„Banka smatra da je došlo do povrede postupka nabavke usljed objavljivanja povjerljivih informacija u pojedinim medijima“.

Navedeno je da su istim prekršene odredbe o povjerljivosti iz ugovora o finansiranju zaključenog između BiH i Banke, iako je Uprava Autocesta „učinila sve“ da zaštiti integritet procesa evaluacije ponuda koji je započeo 17. jula 2017.

U tom smislu, banka u svom pismu nudi eksperta koji će, o trošku banke, pomoći Autocestama u ponovljenom postupku.

Tako je u junu 2018. po treći put objavljen konkurs za gradnju mosta Počitelj i trase od čvora Zvirovići  do mosta  i petlje Počitelj koji grade kineske kompanije kako je gore navedeno. Dakle, nakon tri pokušaja je izabran ponuđač, a procedura trajala skoro 4 godine.

Kinezima u kršu baš ne ide

Terzićev prethodnik Ensad Karić osuđen je na pet godina zatvora, zbog kupovine nepostojećeg objekta u Velešićima, gdje su oprali 4,5 miliona maraka. Terzićevi (SDA) postupci i radnje tek bi trebali doći na dnevni red, a njega je Vlada FBIH na sjednici održanoj početkom juna prošle godine zamijenila Elmedinom Voloderom(SDA), pod razlogom – istekao mandat.

Posao u Hercegovini, upućeniji tvrde, mogle su završiti i domaće kompanije, poput Heringa. Međutim, kineske kompanije ulaze na ovu dionicu autoputa, a kako se nisu baš snašle u hercegovačkom kamenu, angažuju domaće podizvođače, koji su komotno mogli biti i glavni izvođač.

Osobe involvirane u cijelu priču kažu da zapravo kineskim kompanijama autocesta nije bila ni primarni cilj, nego način da uđu u BiH, te onda poklapaju puno važnije i teže – višemilionske projekte u zemlji. Da je tako dokazuje i činjenica da se ista kineska firma nakon Zvirovića i Počitelja pojavljuje u HBŽ-u, gdje gradi vjetropark Ivovik.

„Danas je na brdu Ivovik pokraj Livna zajedničkim simboličnim rezanjem vrpce predstavnika ulagača, Vlade Hercegbosasnke županije, Grada Livna, te Opštine Tomislavgrad svečano obilježen početak izgradnje  IVOVIK 84MW Vjetroparka. Vjetroelektrana Ivovik predstavlja najveće ulaganje u obnovljive izvore energije u BiH i prva je vjetroelektrana u BiH koja je predstavljena kao kineska investicija. Instalirana snaga vjetroelektrane „Ivovik“ će iznositi 84MW, dok će godišnja proizvodnja električne energije biti 236,6GW“, ponosili su se saooštenjem sredinom decembra prošle godine iz Vlade HBŽ.

Uz ulagače iz Narodne Republike Kine prisutni su bili predstavnici Hercegbosanske županije; predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin i ministri Božo Perić, Mario Lovrić, Momčilo Bajić, Dijana Puzigaća i Gordana Nakić, gradonačelnik grada Livna, Darko Čondrić i predstavnik opštine Tomislavgrad, Mijo Zrinušić.

Zanimljivo je da se u cijelom slučaju oštećenim smatra otac automobilskog čarobnjaka Mate Rimca, Ivan Rimac, koji tvrdi da polaže pravo na 75 posto vlasničke strukture Ivovika, a da je u avgustu prošle godine saznao da je na račun kompanije iz koje su ga izgurali leglo 8 miliona evra od kineskih investitora.

Prema Registru poslovnih subjekata članovi uprave Ivovika su Kinezi.

Sa druge strane, osnivač Ivovika Sinohydro upravo je jedan od graditelja autoputa kroz Hercegovinu, isti onaj s kojim je maknuti Adnan Terzić (SDA) potpisao ugovor o gradnji autoputa kroz Hercegovinu, što govori u prilog tome da je Kinezima autoput bio samo ulaznica u BiH.

„Koncesije se u Herceg-bosanskoj županiji izdaju bez ikakve komunikacije s lokalnom zajednicom, po desetak godina budu neaktivne, da bi onda pojedine političkim vezama, kao što je koncesija Ivovika, koja je u to vrijeme bila izdana osobi koja je u Vladi HBŽ-a bile prodane za više miliona evra Kinezima, s tim da se sam ugovor ne revidira, i nikakvi benefiti lokalne zajednice novi se ne ostvaruju. Drugi primjer načina na koji se radi je koncesija za vodu Lara natural, koja je od ove Vlade ocijenjena nezakonitom, da bi nakon određenih lobiranja iz Republike Hrvatske od ministra Grlića Radmana ta koncesija bila ponovno vraćena na sto i legalizovana aneksom ugovora, a da pri tome nikakve izmjene samog ugovora nije bilo. Znači prije godinu dana je koncesija bila protivzakonita, a nakon godinu dana ista ta Vlada je legalizuje“, kaže za Hercegovina.info bivši ministar u Vladi HBŽ Ivica Brešić, a sada opozicioni odbornik u Gradskoj skupštini Livna, upitan o tome kako su Kinezi ušli u koncesiju za Ivovik.


Kineske kompanije pomno prate i nove konkurse na autoputu kroz BiH, u ovom slučaju Hercegovinu. Nakon Počitelja i Zvirovića nadmeću se i za Kvanj i Bunu, probijanje tunela i gradnju autoputa na jugu Mostara.

Tender Buna – Kvanj poništen

Na konkurs za tunel Kvanj – Buna, gdje se vremenski odvija isti scenario kao na dionici Počitelj Zvirovići takođe se javila kompanija China Road and Bridge Corporation.

Tender za  Izgradnju Autoceste na koridoru Vc – dionica tunel Kvanj Buna, čiji je kreditor EIB  (Evropska investiciona banka) objavljen je u decembru 2019.(30. decembra 2019.).

Koncipiran je tako da se ponuda odvijala u dvije faze. U prvoj fazi investitor, JP Autoceste je ocjenjivao tehničku i finansijsku sposobnost ponuđača, te ispravnost ponuda. Samo onim ponuđačima koji uspješno prođu ovaj postupak prekvalifikacije se otvaraju finansijske ponude. Ponude su predane 19. 5. 2020. S obzirom na  pandemiju covid 19 ocjena kvalifikovanosti je potrajala dosta dugo u odnosu na predviđene rokove. Tako su nakon provedenog postupka pretkvalifikacije suštinski ispravne ponude otvorene 5. marta 2021. godine.

U igri su bile ove kompanije (cijena – evro/bez PDV)

1. Consortium Ozaltin (Turska) & Azvirt (Azerbajdžan) &Hering (BiH) 77.722.222,15
2. JV China Second  Metallurgy Group& Guizhou  Transportation planing Survey (Kina) 81.774.604,00
3. China  Road and  Bridge Corporation (Kina) 89.318.789,61
4. Euro-asfalt d.o.o. (BiH) 90.431.047,79
5. Cengiz Insaat Sanayi (Turska) 95.812.028,14
6. China Railway 14 th  Bureau Group (Kina) 106.305.147,22
7. JV AGE Insaat ve Ticaret Anonimi Sikreti (Turska) &LLC Stoyproekt (Rusija) 146.277.437,91

Nakon predaje ponude 19. maja 2020. trajala je evaluacija ponuda ponuđača više puta i do danas nije izabran izvođač radova. Štaviše, kako su potvrdili iz Autocesta, tender je poništen.

Što se u međuvremenu događalo?

Od 5. marta 2021. (finansijske ponude uspješno prekvalifikovanih ponuđača otvorene) do imenovanja novog vršioca dužnosti direktora (Elvedin Voloder je zamijenio Adnana Terzića) JP Autocesta FBiH (sedmi mjesec 2021.) imenovano je evaluacijsku komisiju (koja provodi izbor izvođača) koja nije izabrala uspješnog izvođača od onih koji su prekvalifikovani, iako je samo trebalo proglasiti najnižu cijenu i izvršiti računsku kontrolu (kriterij za izbor izvođača je najniža ponuđena cijena).

To bi pak značilo da je posao dobio širokobriješki Hering i Azerbajdžanci. Ali nije tako. Novi vršilac dužnosti direktora nakon dolaska imenuje novu komisiju za ocjenu ponuda na ovom tenderu, koja isto ne uspijeva izabrati izvođača, pa se nastavljaju od ponuđača tražiti produženja opcija (valjanost) ponude i garancija uz ponudu.
U tom razdoblju šef druge komisije za evaluaciju ponuda daje otkaz ugovora o radu i kao razlog navodi  pritiske i „neprimjerene uticaje“  tokom evaluacijskog procesa.
Nakon toga, imenuje se nova, treća komisija za evaluaciju ponuda.

U to vrijeme, krajem 2021, zbog tako duge tenderske procedure i s toga nastalih okolnosti,  istražitelji Evropskog ureda za borbu protiv prevara i EIB -a kroz svoje mehanizme kreću istraživati moguće nezakonite radnje tokom provedbe ovog konkursa, pozivajući aktere ovih procedura na razgovore u zgradu delegacije Evropske unije u Sarajevu.

Upućeniji pitaju ponavlja li se to scenarij sa tendera sa poddionice Počitelj-Zvirovići, koji je započeo 2014. godine, a ugovor je potpisan s kineskim kompanijama, nakon dva neuspješna tendera, na trećem pokušaju, 2019. godine.

Bit će brže i bolje, tvrdi Ministarstvo i Autoceste

U Autocestama i Ministarstvu saobraćaja tvrde da će biti bolje nego što je bilo, jer se promijenila i uprava i komisija.

„Kao resorno ministarstvo, prema programu redovito nas se izvještava i informiše o aktvnostima, progresu svih procedura koje su vođene u JP Autoceste FBiH, a što se ne može okarakterisati kao odugovlačenje procedura, kako je navedeno u upitu, nego kao rezultat složenih postupaka i ponuda koje su bile sa unaprijed smišljenim izmjenama. Konkretno za tender tunel Kvanj – Buna koji je raspisan 2029. godine od nekih ponuđača radova su primljene ponude koje su unaprijed uključivale promjene(tzv. spekulativne ponude) koje bi se dogodile u realizaciji ugovora zbog kojih bi došlo naknadne promjene cijena na štetu investitora, odnosno JP Autoceste FBiH“, navode iz Federalnog ministarstva saobraćaja za Hercegovina.info.

Kažu da je bitan detalj postupak po žutom FIDIC-u po kojem je izvođač projektant glavnog projekta, a investitor je bio u obavezi pripremiti idejni projekat.

„Takav projekat nije bio pripremljen zbog tada miniranog terena kao posljedice ratnih djelovanja, pa je samo podloga bilo idejno rješenje kao skice za budući autoput. Nepravilno pripremljen tender i rizik da se izabere izvođač je dovelo do nerazumnog roka za odabir izvođača radova, zbog čega bi rok izgradnje kao i sama cijena izvođenja bila izvan kontrole investitora. Nova Uprava JP Autoceste Federacije BiH d.o.o odlučila je poništiti postupak za koji je odluka o pokretanju donesena 2018. godine i pokrenuti novi postupak za izbor izvođača radova na poddionici Tunel Kvanj – Buna. Raniji postupak je imao niz manjkavosti koje su pokušale otkloniti, ali bez uspjeha. Zato će JP Autoceste Federacije BiH d.o.o Mostar za novi tender izraditi detaljan idejni projekt, koridor Vc poddionica tunel Kvanj – Buna jer je procedura nabavke izvođača radova pokazala da viši nivo obrade projektne dokumentacije dovodi do bržeg ugovaranja“, naveli su.

Nakon što su poništili tender uvjeravaju da će sve sada biti i brže!?

„Zbog sporazuma sa međunarodnim finansijskim institucijama promjena načina ugovaranja za radove na ovoj dionici bi bila složena, tako da bi se zadržao model projektuj i i izgradi odnosno po žutom FDIC-u, ali sa višim nivoom obrade projektne dokumentacije, tender bi bio jednostavniji i jasniji. Izrada Detaljnog idejnog projekta omogućiće provođenje dodatnih geotehničkih i geoloških istražnih radova, bolje upoznavanje s uslovima terena, izradu ažurnih geodetskih podloga za potrebe izrade idejnog projekta. U novom tenderu rok za izvođenje radova je skraćen sa 36 na 24 mjeseca. JP Autoceste BiH d.o.o Mostar imaju pravo poništiti postupak bez obrazloženja u bilo kojem trenutku, kako je definisano i tenderskom dokumentacijm, na temelju čega je na sastanku sa predstavnicima Evropske investicione banke, koja finansira ovu poddionicu, predložio da se obustavi tekući postupak nabavke iz 2019. godine, a pokrene novi u okviru kojega bi se u najkraćem zakonskom roku izabrao izvođač radova. Banka kreditor, Evropska investiciona banka je razumjela razloge i podržala stajalište da se ide sa ponovnim postupkom za odabir izvođača radova za ovu poddionicu“, naveli su.

Odluka je, tvrde donesena kako bi se, u skladu s novom politikom Uprave JP Autoceste FBiH ubrzala izgradnja svih dionica.

„U konkretnom slučaju ponovljena procedura treba biti završena za pet do šest mjeseci, dok se procedura po starom tenderu možda ne bi mogla okončati uspješno uopšte. Poddionica Tunel Kvanj – Buna od izuzetne je važnosti za završetak južnog djela Koridor Vc, jer spaja već izgrađenu poddionicu Buna – Počitelj na M17. O nekom ponavljanju scenarija koji navodite ne možemo komentarisati. Konkretno, stara uprava Autocesta je smijenjena zbog loših rezultata u prošlom  periodu, a od nove Uprave očekujemo konkretne rezultate i ubrzanje procesa. To se već potvrdilo kroz pripremljene tendere za dvije dinonice koje su od strateške važnosti n Koridoru Vc – Mostar sjever – Mostar jug i tunel Prenj, za koje će vrlo skoro biti objavljeni tenderi. Okolnosti koje su ranije bile i razlozi zbog kojih se sticao utisak da izgradnja ne ide su prevaziđeni, i sad očekujemo da će se u potpunosti promijeniti slika na terenu nakon što se otpočne s radovima i ugovaranjem većeg broja dionica. Nova Uprava, Nadzorni odbor i Ministarstvo su odlučni učiniti sve da se procesi svih projekata otkoče, rasterećeni bilo kakvih političkih konfrontacija i uticaja, i krenu u pozitivnom pravcu“, zaključuje se u odgovoru Federalnog ministarstva saobraćaja, lagano dodirujući u Terzića, istog onog koji je otišao zbog zapravo „isteka mandata“.

Gotovo isti odgovor stigao nam je i od Autocesta:

Kineskog uticaja i proboja u BiH, koja je u top četiri zemlje regije po istome svjesni su i evroparlamentarci.

“Mi u Bruxellesu nemamo pravi utisak šta se kod vas događa, ali smo svjesno da zbog zadnjih događaja i rata u Ukrajini moramo itekako pratiti Zapadni Balkan i uključiti vas u naš zajednički evropski projekt. S našeg gledišta, više tačaka se nameće kao upozorenje. Prvi je uticaj Rusije na Srbiju, a samim time i Republiku Srpsku. Uz njih je prisutan i turski uticaj jer vidimo i samo da pod vodstvom Erdogana pokušavaju uvesti agresivniji islam. Investiraju u Zapadnu Evropu kroz islamsku prizmu, pa gdje god mogu grade najskuplje i najveće džamije, najbolji primjer je i Strassbourg gdje većinom radimo i tu se radi najveća džamija. Treći, ali i također loš uticaj, je kineski utjecaj koji iskorištava ona polja gdje EU nije prisutna pa Kinezi tu ulijeću i jačaju svoj uticaj i političku pomoć preko infrastrukturnih projekata. Mišljenja smo u grupaciji (ECR) da gubimo u borbi s evropskom ideologijom, a onda tu se otvara prostor za autoritarne sustave. Globalizacije je ideološka borba, a onda ako vi svoje djelovanje svedete samo na migracije, LGBT populaciju i slične agende, onda neke države članice kažu da to nije njihovo okruženje i nije im prirodno pa se pravi odmak od Europske unije i slabi cijelu zajednicu, pa se otvara prostor drugim uticajima izvan Europe”, reći će nedavno na ovu temu  gostujući europarlamentarac Carlo Fidanza u Mostaru, član najveće talijanske parlamentarne stranke Frateli d’Italia.

Kinezi su u Hercegovinu ušli autoputem, pa produžili u višemilionske investicije u Livno. Kraja im čini se nema. Oko tendera u Hercegovini zasigurno bi mnogo posla imali i istražni organi, ali je to tema neke nove priče.

Hercegovinainfo

(Kapital)
CATEGORIES
Share This