Borba zdravstvenih radnika na ulicama Tuzle

Borba zdravstvenih radnika na ulicama Tuzle

Medicinari najavili generalni štrajk.

Oko tri hiljade radnika koji plate i naknade dobijaju iz budžeta Tuzlanskog kantona danas su bili na ulicama. Održali su proteste zbog odbijanja Vlade da ispuni sindikalne zahtjeve, javlja N1.

Koordinacija sindikata budžetskih korisnika ranije je zatražila, između ostalog, isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu 1.080 maraka shodno preporuci Vlade Federacije BiH, te usklađivanje plata u 2023. godini sa rastom indeksa potrošačkih cijena. Proteste najavljuju i za narednu sedmicu.

Zdravstveni radnici, prosvjetari, od kojih mnogi, tvrde, na minimalnoj plati, već izvijesno vrijeme životare, a vladajući, kažu, za to nemaju sluha.

“Natjerali ste nas da u subotu dođemo ovdje na proteste”, poručili su danas.

Ono što se do sada moglo kupiti za hiljadu maraka, danas ne može ni za 1.300 poručuju radnici, optužujući vlasti kako im nakon mjeseci pregovora, plate nisu veće ni za marku. Pola miliona radnika u državi uplaćuje godišnje više od 10 milijardi u budžete i razne fondove da bi prava zahtijevali na ulicama.

“Radnici su izgubili dvije plate od februara mjeseca do današnjeg dana s obzirom na inflaciju koja se procjenjuje na 17 odsto iako svi znamo da je ona veća. Nominalna vrijednost plate nam je ostala ista, pogotovo u sistemu zdravstva gdje nam plate nisu povećali ni za jednu jedinu marku, a realna vrijednost te plate je sigurno umanjena za nekih 30 odsto”, istakao je Zijad Latifović iz Sindikata zdravstva FBiH.

Stoga pozivaju Vladu Tuzlanskog kantona da ispoštuju bar preporuku Vlade Federacije o isplati jednokratne pomoći po uzoru na druge kantone poput Livanjskog, Posavskog, Bosansko-podrinjskog.

(N1 / Foto: N1)

CATEGORIES
Share This