Bivša SNSD-ova poslanica Milica Marković nova v.d. direktorica FIPA-e

Bivša SNSD-ova poslanica Milica Marković nova v.d. direktorica FIPA-e

Savjet ministara Bosne i Hercegovine na juče održanoj sjednici smijenio je nekoliko direktora državnih agencija kojima je istekao mandat, a na njihova mjesta imenovani su vršioci dužnosti direktora.

Predsjedsjednik Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je nakon sjednice, a na pitanje o imenovanju direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kazao da sva kadrovska rješenja koja su bila vezana za završetak procesa imenovanja direktora nisu okončana.

– Nije bilo spremnosti predstavnika Bošnjaka da glasaju za te odluke. Tako da nije imenovan ni direktor SIPA-e, kao ni direktori Regulatorne agencije za komunikacije, Službenog glasnika ni Agencije za školovanje policijskih kadrova. Izvršili smo samo imenovanja vršioca dužnosti direktora određenih institucija na mandatni period od tri mjeseca do završetka konkursne procedure, jer su tim ljudima istekli mandati – izjavio je Tegeltija.

Prema informacijama do kojih su došli mediji Aleksandar Golijanin više neće biti direktor Agencije za nadzor nad tržištem BiH, a umjesto njega bi na tu poziciju u svojstvu vršioca dužnosti na period od tri mjeseca od objavljivanja odluke u Službenom listu trebao doći SNSD-ov Ljubiša Lalović. Dražen Primorac ostaje na poziciji zamjenika direktora, ovaj put u svojstvu vršioca dužnosti do okončanja konkursne procedure.

Sa pozicije direktora Agencije za promociju stranih investicija (FIPA) smijenjen je Gordan Milinić, a za vršioca dužnosti je, saznajemo, imenovana Milica Marković, bivša poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Ranije raspisani konkurs za izbor direktora FIPA-e je poništen, te će biti raspisan novi.

Velimir Jukić više nije direktor Agencije za statistiku BiH. U naredna tri mjeseca bi vršilac dužnosti direktorice te institucije trebala biti Vesna Čučić. Fadil Fatić ostaje jedan od zamjenika direktora, dok će umjesto Miljana Popića drugu zamjeničku poziciju obavljati Radmila Čičković, dosadašnja pomoćnica ministrice finansija Republike Srpske i nekadašnja direktorica Elektroprivrede RS-a i Zavoda za statistiku RS-a.

Čedomir Šušnjar je novi vršilac dužnosti direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH, a na direktorskoj poziciji će zamijeniti Željka Travara. Direktor Međunarodnog aerodroma Mostar Marin Raspudić biće vršilac dužnosti zamjenika direktora te institucije.

faktor.ba

Džemić Hajrić ostaje na poziciji direktora Agencije za bezbjednost hrane BiH, dok je njegov dosadašnji zamjenik Dražen Brenjo smijenjen i na njegovo će mjesto u naredna tri mjeseca doći Slobodan Dojčinović.

CATEGORIES
Share This

COMMENTS