BiH se ponovo nalazi u jednom kritičnom periodu

BiH se ponovo nalazi u jednom kritičnom periodu

Na 26. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, BiH ponovo u žiži međunarodne javnosti.

– Da li je moguća promjena “Dejtona”, govorili su gosti večerašnje emisije “Izazovi” BN televizije.

Dejtonski mirovni sporazum je u mnogo čemu ostao onakav kako je i zamišljen, ali je u jednom dijelu promjenjen i ono što je u svemu tome najvažnije jeste da su osnovnu ulogu odigrala tijela koja nisu dio Dejtinskog mirovng sporazuma ili opšteg okvirnog mirovnog sporazuma za BiH,kaže učesnik mirovnih pregovora u Dejtonu Radomir Lukić.

– Bonska ovlašćenja koja su data visokom predstavniku,a koja su potpuno izvan pravnog sistema, nanijela veliku štetu BiH I to je zakočilo procese dogovaranja u BiH, rekao je član Glavnog odbora PDP-a Branko Dokić.

Dokić, koji je autor knjige “Država apsurda” dodaje da se taj apsurd najviše odnosi na visokog predstavnika ili još preciznije bonska ovlašćenja.

– Ustav BiH predviđa proces prenosa nadležnosti s entiteta na državu, a ne obrnuto, rekao je član Predsjedništva SDA Dževad Mahmutović.

Sve što je urađeno u BiH od 1997 do danas, počiva na teškom kriminalu, rekao je profesor ustavnog prava Milan Blagojević.

– Nalazimo se u jednom kritičnom periodu, krizi koja je došla od visokog predstavnika u BiH – ocjena je učesnika emsije “Izazovi” BN tlevizije.

Više u video prilogu BN TV:

(BN)

CATEGORIES
Share This