BiH nema nikakvu alternativu ako Rusija stopira gas

BiH nema nikakvu alternativu ako Rusija stopira gas

Amer Jerlagić, bivši direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, smatra da zbog indolentnog odnosa vlasti u prethodnih desetak godina, Federacija Bosne i Hercegovine je apsolutno nespremna u slučaju da dođe do prekida snadbjevanja gasa iz Rusije.

Kaže kako se ništa nije uradilo po pitanju gasifikacije uz pomoć alternativnih izvora i da se vodila politika od danas do sutra.

“Šta smo mi učinili odnosno šta nismo učinili kao država da imamo alternativu, a ne alternativu koja bi opet bila negdje sa istoka, nije bitno koji je tok u pitanju. Zašto nismo za ovih deset ili 15 godina uradili vezu prema otoku Krku, spojili se prema Zagvozdu, prema Imtoskom kroz Federaciju Bosne i Hercegovine, gdje nam ni Dodik ni bilo ko mogao pravit bilo kakve probleme i imali trajnu alternativu za snadbjevanje Bosne i Hercegovine preko otoka Krka,” kaže Jerlagić.

Jerlagić pojašnjava kako se nakon krize sa snadbjevanjem gasom do koje je došlo 2009. godine krenulo sa procesom gasifikacije.

Kaže kako smo držali sudbinu u svojim rukama i da nismo mogli sebi dopustiti da zavisimo od ruskog gasa.

Kaže kako u ovako kratkom vremenu ne postoji bilo kakva alternativa koja bi se mogla osigurati do sljedeće sezone grijanja.

“Apsolutno nikakvo rješenje, tako je kratko vrijeme, tako su kompleksni to projekti da nema šanse da se nađe bilo kakvo alternativno rješenje,” pojašnjava Jerlagić.

Najbrže rješenje, pojašnjava je varijanta prema otoku Krku, jer Hrvatska radi do granice, ali to je projekat koji traje nekoliko godina.

“Naše vlasti su, sve vrijeme u zadnjih deset godina, to posmatrale, previše nijemo, da se ništa nije značajno radilo, da smo se previše pouzdali u ovu varijantu gasa koji dolazi iz Rusije. To su katastrofalne energetske politike koje su vođene,” stav je Jerlagića.

(Klix)

CATEGORIES
Share This