BiH na začelju regiona po ekonomskom rastu

BiH na začelju regiona po ekonomskom rastu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podigla je svoju prognozu rasta za region zapadnog Balkana na 6,4 odsto za 2021. u svom najnovijem izvještaju o regionalnim ekonomskim izgledima (REP).

 

Ipak, građane u Bosni i Hercegovini može zabrinjavati to što se od svih država zapadnog Balkana ovoj zemlji predviđa najmanji rast. Učinak Bosne i Hercegovine čak je premašio očekivanja u drugom tromjesečju 2021. godine uz oporavak spoljnih tržišta i snažan rast domaće privatne potrošnje, podržan baznim efektima. Izvoz roba i usluga realno je porastao za više od 50 odsto na godišnjem nivou, zahvaljujući snažnom oporavku u EU, našem glavnom izvoznom tržištu. Kratkoročni pokazatelji trgovine na malo i industrije upućuju na nastavak ekspanzije industrijske proizvodnje i usluga u trećem tromjesečju. Očekuje se da će se ove godine ekonomija BiH povećati za 4,5 odsto u 2021. i tri odsto u 2022. godini.

Poređenja rad, Srbiji se ove godine predviđa rast od čak 6,5 odsto te 4,3 odsto u 2022. godini. Snažna ekspanzija ove zemlje u izvozu i industriji odražava oporavak evrozone, glavnog trgovinskog partnera Srbije, dok je snažan rast potrošnje kućanstava uslijedio nakon perioda zaostale potražnje. Direktna strana ulaganja oporavila su se u prvoj polovini 2021., gotovo na nivo iz 2019, što bi trebalo olakšati budući rast. Ovaj rezultat još je impresivniji ako se uzme u obzir da je Srbija u pandemijskom 2020. imala pad od samo jedan odsto.

Albanija bilježi pozitivan ekonomski rast tri uzastopna tromjesečja, podstaknut povećanjem domaće i spoljne potražnje. Turizam se snažno oporavio u ljetnoj sezoni 2021. s brojem stranih turista koji je gotovo jednak brojkama prije pandemije u periodu od juna do avgusta. Očekuje se da će ekonomija rasti za cijelih osam procenata u 2021. i za 3,7 procenata u 2022. godini.

Regionalni šampion

Ekonomija Crne Gore počela se snažno oporavljati nakon jedne od najgorih kontrakcija u regijama EBRD-a u 2020. godini. Nakon sporog početka, turizam je snažno ojačao ljeti, a broj dolazaka stranih turista i noćenja u kolektivnim smještajima dostigao je oko 85 odsto nivao iz 2019. u julu i avgustu. Vlada je doživjela značajno povećanje prihoda tokom ljetnih mjeseci, podupirući fiskalne račune. Predviđa se rast BDP-a za 12,3 odsto u 2021. i za 5,7 odsto u 2022. godini. Ipak, treba napomenuti da je u 2020. Crna Gora imala žestok ekonomski pad od preko 15 odsto.

Sjeverna Makedonija tako jedina država koja neće imati znatno veći rast od BiH u 2021. Ovo je državi se u 2021. predviđa nešto niži rast od BiH u iznosu od četiti odsto, ali joj se identičan rast predviđa i naredne godine, za razliku od BiH kojoj se predviđa identičan rast.

Srpskakafe

CATEGORIES
Share This