BiH je na prekretnici između civilizacije i konačnog odlaska u bijedu, glad i zlo

BiH je na prekretnici između civilizacije i konačnog odlaska u bijedu, glad i zlo

Ako se ne popravi politička situacija Bosna i Hercegovina neće biti u mogućnosti da ispuni planove Ekonomskog reformskog programa 2022-2024. godina. Ovo je ključni zaključak Izvještaja o kvartalnom ekonomskom napretku Evropske komisije za zemlje zapadnog Balkana i Tursku.

Kako je navedeno u izvještaju Evropske komijije Ekonomski reformsi program predviđa ekonomski rast od 3,5 odsto u periodu 2022-2024, ali taj makroekonomski scenario je uslovljen ubrzavanjem strukturalnih reformi koje kasne zbog političkih tenzija.

U izvještaju je kao poseban problem, naveden kontinuirani odliv radne snage, odnosno iseljavanje, kao i inflacija koja je ocjenjena kao rekordna.”Centralna banka je 24. marta podigla prognoze za inflaciju u prvom dijelu godinu sa 4,5 odsto u decembru na 9,2 odsto.
Glavni faktori su značajno povećanje cijena sirovina i energije, hrane i nafte, posebno zbog ruske invazije na Ukrajinu, ali takođe i zbog niske osnove u prvoj polovini 2021. godine, kada su potrošačke cijene stagnirale”, naglašeno je.Komentarišući za BUKU ovaj izvještaj ekomomista Draško Aćimović kaže da nije nikakvo iznenađenje da BiH zbog političkih blokada neće ispuniti reformski program jer ga nije ni započela. Podsjeća Ii da je EU u zadnja tri izvještaja jasno stavila do znanja da je problem korupcije i kriminala osnovni razlog što BiH ne može ići napred i istovremeno dala jasne upute kako to izbjeći.
Nažalost, kao i uvijek novac koji dolazi od strane EU je usmjeren za građane i političari od njega nemaju koristi kao što imaju kroz kredite bez ikakvih uslova.“Slušajuci ovih dana « hor režimskih dječaka »  o «ubrzanom štampanju novca u Evropi» ne možemo da se ne zapitamo da li oni zaista ne znaju šta se dešava ili misle da ih niko neće demantovati. Prvo trenutno se novac koji je odštampan u vrijeme korone, preko Evropske centralne banke povlači iz opticaja i obligacija većine EU država da bi se postepeno smanjivala inflacija.
Znači ne štampa se sada, već se sada povlači. Drugo okrivljuju Evropu za povećanje cijena u BiH u periodu prvih dana rata, dok još niko nije nabavljao nista po višim cijenama!? Treće žale se na pad evra i valutni bord, koji je jedina zaštita građana, a ne govore da nisu restrukturirali kreditna dugovanja i oslobodili se kredita u dolarima i SDR, podsjećam da su dobili bespovratnu pomoc od skoro 600 miliona KM od MMF da se vrate ta dugovanja .
Četvrto, ništa od 14 prioriteta EU za kandidatski status nije ispunjeno, a posebno ne zakon o javnim nabavkama koji su ne samo EU, već i sve zapadne zemlje i nezavisne nevladine organizacije, označile leglom korupcije i kriminala. Nastavak udaljavanja od Evrope i i zajedničke zapadne politike, je udajavanje u potpunosti od Evrope i priprema za sukobe kojim će se pokušati sakriti stvarno stanje.
Ukratko BiH je na prekretnici izmedju civilizacije i konačnog odlaska u bijedu, glad i zlo u kojem neće sigurno nastradati oni koji ga uporno i temeljno pripremaju”, jasan je Aćimović.I Dominik Raškaj, stručnjak za marketing i odnose s javnošću koji radi za portale posao.hr i boljiposao.com smatra da je ključna smetnja napretku BiH politička situacija. Toliko je loša kaže, da tjera investiture, iako bi vrlo lako situaciju koja trenutnoo potresa cijelu Evropu, mogli okrenuti u našu korist.“Iako bi ovu situaciju svi u region, posebno u Bosni i Hercegovini okrenuti u svoju korist zbog aktualnih energetskih kriza u Europi, političari tjeraju investiture.
Nije u pitanju samo Lidl koji je odložio otvaranje svojih objekata u BiH, tu je i energetska kriza. Naime nakon objave Gazproma kako obustavljaju dotok plina Poljskoj i Bugarskoj, brojne firme u Evropi, posebno u Njemačkoj, zabrinute su jer čak 70% njih za pogon koristi plin. Uz to, u kratkom vremenu, teško je naći alternativno rješenje koje će vrlo vjerojatno biti dosta skuplje, poslodavci vuku probleme još i od doba Covid krize. Iz gore navedenih razloga u skorije vrijeme postaćemo jako zanimljivo i primamljivo tržište za brojne kompanije koje će tražiti neutralna energetski sigurna područja za poslovanje. I tu trebamo prije svega gledati vlastite interese.
Potrebno je ponašati se odgovorno i racionalno bez nepotrebnih izjava, dizanja tenzija, plašenja naroda. Jedina nam je nada da radimo na PR-u države, da iskoristimo priliku koja nam se pruža, a sve u interesu građana da svoje kvalitetno radno mjesto pronađu upravo u svojoj državi sa svojom porodicom”, tvrdi Raškaj.Sa ovakvom političkom strukturom definitivno nam se ne piše dobro.Osim ratne retorike i nijedne adekvatne mjere za pomoć građanima i privredi, mi zapravo imamo jedno veliko NIŠTA.
A kakva vremena čekaju cijelu Evropu možda je najslikovitije objasnio ugledni stručnjak za međunarodne ekonomske odnose Luka Brkić, profesor na sveučilištu Libertas: “Evropi ne prijeti samo recesija, već i „majka svih kriza“, a to je stagflacijska recesija, što znači visoka i dugotrajna inflacija, rast nezaposlenosti i pad BDP-a. To će biti veliki problem, a onda imate dodatne upitnike koji se tiču fiskalne i monetarne politike”.Čemu se onda mi u BiH možemo uopšte i nadati.
BUKA
CATEGORIES
Share This