BiH i Srpska ništa ne čine da spriječe nuklearni zločin

BiH i Srpska ništa ne čine da spriječe nuklearni zločin

Dok Hrvatska gradi Pelješki most uz pristanak vlasti BiH, vlasti dvije zemlje otvaraju zajedno mostove na Savi, Hrvatska gradi nuklearno odlagalište na Trgovskoj gori, odmah uz granicu sa BiH, gotovo bez ikakvog otpora vlasti BiH.

Lokacija na kojoj se gradi nuklearno odlagalište, svega je 850 metara vazdušnom linijom udaljeno od Centra Novog Grada u Republici Srpskoj.

Hrvatska je planirala da do 2023. godine izgradi nuklearno odlagalište na Trgovskoj gori, opština Dvor na Uni. Time bi bilo ugroženo samo srce Krajine u BiH, odnosno niz opština koje gravitiraju uz rijeku Unu u RS i FBiH u kojima ukupno živi više od 300 hiljada stanovnika.

Vlasti BiH ne čine ništa da spriječe namjere Hrvatske, ističe pravnik Aleksandar Janković, koji je volonterski napravio analizu onoga što BiH može uraditi kako bi zaustavila hrvatske namjere. Dokument je mejlom posalo najvišim državnim institucijama, odgovor nikada nije dobio.

U svojoj analizi, Janković je dao deset prijedloga za rješenje situacije kroz različite diplomatsko-pravne akcije. S obzirom na to da  se radi o vrhunskom međudržavnom pitanju, neke od njih su pritužbe prema EU, zbog nedobrosusjedskog ponašanja Hrvatske, ali i za Evropu, prema Ekonomskoj komisiji UN-a za Evropu.

Posljedice nuklearnog odlagališta opasne su za cijeli ekosistem ovog kraja.
Mario Crnković iz organizacije “Green Team” kaže, da je rijeka Una uz turizam, sve što ovi  ljudi imaju.

Aktivisti NVO “Green Team”, koji se bore za očuvanje prirode ovog kraja, izloženi su različitim pritiscima kako bi odustali i povukli se. To neće desiti zbog budućih generacija, kaže Crnković.

Otvaranjem Trgovske gore, Park prirode i Nacionalni park Una, izgubiće smisao postojanja. Šire područje biće označeno kao opasno po život, ubrzati i onako prisutan odlazak stanovništva.

(BN/FACE)

CATEGORIES
Share This