BiH dobija četiri projekta vrijedna 298 miliona evra

BiH dobija četiri projekta vrijedna 298 miliona evra

Evropska komisija predstavila je novi finansijski paket za zapadni Balkan od 14 investicija u transport, energiju, ekologiju, ljudski kapital i podršku privatnom sektoru, ukupne vrijednosti 2,1 milijardu evra.

Kako su naglasili, u pitanju je peti investicioni paket u sklopu Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan te da su svi projekti pripremljeni u bliskoj saradnji s partnerima na zapadnom Balkanu i međunarodnim finansijskim institucijama s ciljem ubrzanja evropske perspektive za region.

Kako je saopšteno, Oliver Varhelji, evropski komesar za susjedstvo i proširenje u Evropskoj komisiji, istakao je da je ovaj paket novi signal partnerima na zapadnom Balkanu da je njihova budućnost u EU, kao i da se raskorak u razvoju nastavlja smanjivati.

„Ovi projekti će bolje povezati region iznutra i sa EU, pomoći dekarbonizaciji ekonomija i podržati konkurentnost privatnog sektora u regionu. Sada pozivam naše partnere sa zapadnog Balkana i međunarodne finansijske institucije da pokrenu ove projekte što je prije moguće kako bi građani i preduzeća u regionu mogli iskoristiti prednosti ovih investicija“, rekao je Varhelji.

Za BiH su predviđeni projekti na koridoru 5c, u sklopu komponente za transport, i za rehabilitaciju vodovodne mreže u Sarajevu, u sklopu ekološke komponente.

Takođe, predviđene su investicije u čistu energiju kroz finansiranje projekta izgradnje hidrocentrale na rijeci Drini između Srbije i BiH.

U Direkciji za evropske integracije BiH su nam juče odgovorili da je Operativni odbor Investicijskog fonda za zapadni Balkan održao sjednicu u petak i da je za BiH odobreno četiri projekta vrijednosti 298 miliona evra.

„Među odobrenim infrastrukturnim aplikacijama su koridor 5c – dionica Ozimice – Poprikuše, koridor 5c – dionica Mostar sjever – Mostar jug, zatim rehabilitacija i modernizacija Crpno-akumulacijske hidroelektrane Čapljina i projekt „Vode Sarajevo“ – rekonstrukcija mreže vodosnabdijevanja, a odobrena aplikacija za tehničku pomoć odnosi se na implementaciju pilot-sistema za upravljanje otpadom u srednjoj Bosni“, kažu oni za „Nezavisne“.

Ističu da je BiH u ovom pozivu dobila znatan dio kolača, odnosno oko tri četvrtine odobrenih grant sredstava za zapadni Balkan, što je, kako naglašavaju, stavlja u red vodećih u korištenju ovih sredstava u regionu.

„Da bi ova sredstva postala operativna potrebno je da BiH potpiše sporazume sa međunarodnim finansijskim institucijama, a za šta će biti nadležno Ministarstvo finansija i trezora BiH“, naglasili su.

U Evropskoj komisiji su rekli da će dio sredstava iz ovog fonda biti grantovi, i to 528 miliona evra iz Treće komponente Instrumenata pretpristupne pomoći EU, dodatnih donacija od strane zemalja članica i Norveške, dok bi ostatak iznosili krediti međunarodnih finansijskih institucija i sredstva zemalja regiona koje obezbjeđuju dio učešća u projektima.

(BN/Nezavisne)  Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

CATEGORIES
Share This