BiH bez srednjeg staleža: Postoje bogati i siromašni

BiH bez srednjeg staleža: Postoje bogati i siromašni

Siromaštvo, posebno ono radničko potpuno je izbačeno iz javnog diskursa u BiH. Međutim, sve je više onih koji rade, a nemaju ni za prehrambeni minimum. Čini se da vlast ne vidi svoje građane i njhovu borbu za preživljavanje. Dovoljno je da izađu među narod i uoče realnu sliku.

Dok se čeka nova runda pregovora o iznosu najniže plate u Republici Srpskoj, bilježi se dramatičan rast radničkog siromaštva na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Siromaštvo, posebno ono radničko potpuno je izbačeno iz javnog diskursa u BiH. Međutim, sve je više onih koji rade, a nemaju ni za prehrambeni minimum. Čini se da vlast ne vidi svoje građane i njhovu borbu za preživljavanje. Dovoljno je da izađu među narod i uoče realnu sliku.

Građani koje smo anketirali u Bijeljini, između ostalog, su izjavili:

“Svaki dan ćete ovdje baš u centru Bijeljine vidjeti na svakom drugom kontejneru jedna baka, druga baka dođe, pa traži kopa štapićem po kontejeneru.”,

“Ovi, koji su bogati oni ne osjete poskupljenja, a jadna sirotinja šta će ko je kupovao kilogram mesa, sad kupuje 200 grama.”

“Moja penzija je 230 KM.”

“Realno, treba za život bar 1.300 KM i to tek toliko da se preživi, da ne vozi auto i da ne ide na more, ne može sigurno računati da ide na more sa tim parama.”

“Demokratija je takva sad. Sad ima izuzetno bogatih i izuzetno siromašnih.”

“Ima siromašnih, ima bogatijih ljudi, nema ono sredina što kažu.”

“Vlast nas  je dovela u ovu situaciju, zato što su oni uzeli sebi previše. Zadužili su i naše praunučadi, a ne da su zadužili nas.”

“Mislim da bi trebala vlast da se više uključi. Da ove sa manjim primanjima da im više poveća nego onima koji imaju više primanja da ne bude isto svima.”

Ovako, pričaju građani za BN televiziju, ali vlast slijepa i gluva. Umjesto da pogleda na narod, sebi povećava plate i to za čak 500 KM.

Na skali apsolutnog siromaštva,  siromašan je onaj ko nema mogućnosti da se hrani s najmanje 2.100 kalorija dnevno i ne može sebi i svojoj porodici da obezbijedi minimum vanprehrambenih potreba, kao što su grijanje, pasta za zube i sapun, navode stručnjaci. Da je tema dugo u zapećku, svjedoči i posljednje istraživanje, koje je zadnji put  rađeno prije četiri godine. Tada se ustanovilo da je četvrtina zaposlenih apsolutno siromašna.

Žarko Papić, autor studije „Siromaštvo i radničko siromaštvo u BiH“ iz 2017, za BN kaže:

“Tad je procijenjeno da za četveročlanu familiju treba najmanje 1.000 KM da bi bila iznad apsolutne linije siromaštva. Dodajte na to 20% , sad je to najmanje 1.200 KM, a minimalne plate i u Srpskoj i u Federaciji BiH ne dobacuju ni do 50% svega toga. Prema tome, radničko siromaštvo je veoma veliko.”

Trenutni minimalac može da pokrije 30 odsto potrošačke korpe. Socijalna situacija će se pogoršavati, cijene će skakati i dalje, a egzistencija građana biće posebno ugrožena na jesen, upozorava Papić. Istovremeno, vladajući pokušavaju da se održe čuvajući socijalni mir podjelom novca pred izbore.

“Ne mogu pobjeći utisku da je osnov politike vladajućih partija iseljavanje stanovništva. Održavanje niskih plata iseljava ljude. Ko odlazi? Odlaze oni koji su nezadovoljni, odlaze oni koji bi glasali za promjenu vlasti.  Ostaju samo oni koji su se zaposlili putem vladajućih partija. U ovom momentu tu ima predizborne igre – što više ljudi ode koji su nezadoovljni, sigurniji ćemo biti na izborima. To se može pobijediti jedino buntom!”, zaključuje Papić.

(BN/ foto: Printerest)

CATEGORIES
Share This