Bajden odlučio: Marfi novi američki ambasador u BiH

Bajden odlučio: Marfi novi američki ambasador u BiH

Majkl Marfi (Michael Murphy), novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini je upravo potvrđen. Senat je prihvatio nominaciju predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) da Marfi bude novi američki ambasador u Sarajevu.

Marfi je pred Spoljno-političkim odborom Senata 5. oktobra iznio pet prioriteta svog rada. Kao najveći prioritet je naveo očuvanje i jačanje integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Osim osiguranja i učvršćivanja suvereniteta i integriteta BiH, on je istakao i podršku rada Kancelariji visokog predstavnika, čiji je zadatak realizizacija agende 5+2 koja bi u mogla dovesti do zatvaranja OHR-a, kada se ta agenda u cjelosti ispuni.

Evroatlantske integracije BiH slijedeći su njegov prioritet. Marfi je podsjetio da ogromna većina građana BiH želi članstvo u Evropskoj uniji, ali i u NATO-u.

Put do toga su reforme i one će se morati provoditi jer ih građani BiH žele. Njegov sljedeći prioritet je vladavina zakona, a posebno borba protiv korupcije slijedeći je njegov prioritet.

Marfi je prenio i da je kratoročni cilj SAD provođenje ograničene ustavne reforme koja će dovesti do stabilnije i funkcionalnije BiH.

Podsjećamo, nominiran je 16. jula ove godine. Nakon potvrde u Senatu, Marfija čeka ceremonija u State departmentu, te pakovanje kofera.

Novi američki ambasador bi u našu državu mogao stići tokom narednog mjeseca.

Inače, Marfi je službovao u BiH prije 12 godina, kada je bio na funkciji šefa političkog odjela Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

(Avaz  Foto:Avaz)

CATEGORIES
Share This