Austrijski general od danas komandant EUFOR-a u BiH

Austrijski general od danas komandant EUFOR-a u BiH

– Austrijski general Anton Veseli (Wešely) preuzeo je danas komandnu dužnost EUFOR-a u BiH od generalmajora Aleksantra Placera.

Primopredaja je izvršna u vojnoj bazi Butmir u Sarajevu.

Placer je tom prilikom kazao da se u svom mandatu fokusirao na održavanje mira i stabilnosti, kao i na poboljšanje spremnosti da odgovore na bilo koje situacije.

Pokušavao je, kazao je, da održati vidljivost EUFOR-a širom zemlje, prenela je Fena.

Zahvalio je vojnicima i kolegama koji su radili na predanosti misiji i istakao da oni dolaze iz 19 zemalja i da rade izvanredan posao.

Kao najbitnije momente tokom obavljanja dužnosti komandanta EUFOR-a, izdvojio je između ostalog vežbu “Brzi odgovor 21” i donaciju Evropske unije od deset miliona evra za deminerski bataljon Oružanih snaga BiH.

Novoimenovani komandant Anton Veseli je kazao da će se u svom radu posvetiti nadogradnji uspeha koji su postigli vojnici EUFOR-a i da će nastaviti da podržava aktivnosti i dodatne obuke koje bi uključile i predstavnike sigurnosnih institucija.

“Ključna stvar koju ćemo se truditi da postignemo je merljiv napredak za sve ljude u BiH i to ćemo raditi kroz saradnju s vlastima i sigurnosnim institucijama, ali i predstavnicima međunarodne zajednice”, naveo je general Veseli.

Operativni komandant EUFOR-ovih operacija general Brajs Hudet je nakon primopredaje dužnosti, na pitanje novinara da prokomentariše situaciji u BiH, rekao da trenutne poteškoće imaju političku, a ne bezbednosnu prirodu.

(Tanjug)

CATEGORIES
Share This