Austrija ukida zabranu letova iz BiH: Od danas obnova linije Sarajevo – Beč

Austrija ukida zabranu letova iz BiH: Od danas obnova linije Sarajevo – Beč

Austrija je od danas, 1. augusta, ukinula zabranu komercijalnih letova iz većine balkanskih zemalja, uključujući i iz Bosne i Hercegovine. Ovim će biti olakšan povratak u ovu zemlju državljanima BiH s austrijskim prebivalištem.

Redovni letovi za Austriju od danas će biti dozvoljeni iz BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Kosova i Crne Gore. Kako se navodi u NOTAM-u, hitnom avionskom obavještenju koje je upućeno avioprijevoznicima, zabrana zračnog prometa iz balkanskih zemalja u Austriju je ukinuta sinoć u ponoć.Podsjetimo da su iz Wizz Aira ranije najavili da će do sredine septembra prekinuti operacije na relaciji Tuzla – Beč. Da li će doći do novih ažuriranja linija, ostaje da vidimo.

Austrian Airlines, s druge strane, od danas će ponuditi usluge avioprijevoza između Sarajeva i Beča, dva puta sedmično.

Air Serbia će od danas nastaviti s letovima na relaciji Beograd – Beč, dok će Wizz Air od 9. augusta obnoviti letove od Niša do Beča. Wizz Air će također obnoviti svoje linije iz Prištine i Ohrida do austrijske prijestonice. Ponovo će biti uvedena i linija Podgorica – Beč.

Austrija je ukinula i zabrane letova iz Velike Britanije, Švedske, Portugala, Kine, Albanije, Rumunije, Bugarske, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Egipta i Irana.

Međutim, podsjetimo da je ulazak u Austriju zabranjen iz većine balkanskih zemalja, uključujući i BiH. U skladu s nedavnom odlukom jedino građani BiH s austrijskim prebivalištem mogu ući u Austriju s negativnim PCR testom. Ukoliko se ne uspiju testirati u BiH, PCR test mogu uraditi i u Austriji u roku od 48 sati.

(epbih.com)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS