Amerikanci krive Dodika: Problem u regionu je BiH

Amerikanci krive Dodika: Problem u regionu je BiH

Među najvećim problemima u regionu je situacija u BiH.

To je izjavio kandidat za novog američkog ambasadora u Srbiji Kristofer Hil i naveo da je to zbog pokušaja RS da se povuče iz zajedničkih institucija i samostalnog delovanja srpskog člana predsedništva Milorada Dodika.

U odgovoru na pitanja senatora Spoljnopolitičkog odbora Senata, Hil je rekao da ga zabrinjava niz pitanja koja se tiču Srbije i Zapadnog Balkana.

On je rekao da je situacija u BiH sve problematičnija, da Republika Srpska preduzima korake, kako bi preuzela nadležnosti u oblastima pravosuđa i zajedničke vojske, ali da je srpski predsednik Aleksandar Vučić bio veoma jasan da neće biti promena i da podržava kontinuitet u ovim oblastima.

Hil je rekao da veruje da sa rukovodstvom u Beogradu može da se nađe zajednička osnova oko ovih pitanja, i dodao da će, ako bude potvrđena njegova nominacija, imati značajne razgovore na tu temu.

“Trebalo bi da blisko sarađujemo sa Srbima na zajedničkom stavu da moramo da podržimo jedinstvo Bosne. Srbi ne treba da imaju iluzije da ćemo se zalagati za neke jednostrane promene u Bosni. Treba da stavimo do znanja da je budućnost Republike Srpske u Bosni, a ne u nekom drugom entitetu”, naglasio je Hil

(Tanjug  Foto:EPA)

CATEGORIES
Share This