Aleksandar Stjepanović prvi oficir za vezu BiH u Evropolu, kontakt tačka ipak u Ministarstvu bezbjednosti

Aleksandar Stjepanović prvi oficir za vezu BiH u Evropolu, kontakt tačka ipak u Ministarstvu bezbjednosti

Juče je u Banjaluci potpisan Sporazum koji upućuje oficira za vezu iz MUP-a Srpske Aleksandra Stjepanovića u Evropol čije je sjedište u Hagu, a potpisali su ga Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Srpske, i Selmo Cikotić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.

Od sada će BiH nakokon imati predstavnika svih policijskih struktura BiH u vodeđoj evropskoj policijskoj organizaciji.

“Na ovaj način pravimo veliki iskorak jer ćemo otvoriti jednu novu vrstu saradnje BiH sa Evropolom koja će pomoći u našim međunarodnim akcijama u saradnji sa svim evropskim policijama”, rekao je Lukač.

Lukač je izbor oficira za vezu iz redova MUP RS obrazložio činjenicom da je MUP Republike Srpske pojedinačno najveća policijska struktura u BiH.

U skladu sa ratifikovanim sporazumom još ostaje da se uspostavi zajednička kontakt tačka, jer se oprema koja se koristi za saradnju sa Evropolom još uvijek nalazi u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, a u Ministarstvu bezbjednosti je obezbijeđen prostor gdje treba da bude zajednička kontakt tačka.

Selmo Cikotić / FOTO: GERILA

“Oficir za vezu BiH sa Evropolom radiće za bezbjednost BiH, ali i za međunarodnu evropsku bezbjednost”, naglasio je Cikotić i dodao da uspostavljanje oficira za vezu BiH sa Evropolom predstavlja jednu od važnih karika u lancu uspješnih i korisnih poteza koje bezbjednosne strukture u BiH čine za unutrašnju bezbjednost.

Odgovarajući na pitanja novinara o informacijama koje su se pojavile u javnosti da su postoje najave sajber napada na intitucije Srpske, Lukač rekao je da je MUP Republike Srpske spreman da odgovori na eventualne sajber napade.

“MUP Republike Srpske ima stručnjake koji se bave bezbjednošću i borbom protiv sajber napada i nadam se da ćemo moći u potpunosti da odgovorimo, ako budemo imali takvih napada”, rekao je Lukač.

Dragan Lukač, Selmo Cikotić, Siniša Kostrešević i Aleksandar Stjepanović / FOTO: GERILA

Prije tačno mjesec dana, na sjednici Savjeta ministara BiH je donesen Zaključak o upućivanju oficira za vezu Bosne i Hercegovine pri EVROPOLU u Hag, koji je predložilo Ministarstvo sigurnosti s ciljem provođenja Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između BiH i Ureda Evropske policije.

Aleksandar Stjepanović se upućuje se kao oficir za vezu Bosne i Hercegovine pri EVROPOLU, na mandatni period od četiri godine.

U bezbjednosnim strukturama BiH u proteklom periodu su vođene žestoke polemike u vezi sa lokacijom na kojoj u BiH treba da bude zajednička kontakt tačka za saradnju sa Evropolom. Predstavnici MUP RS su bii za to da opremu presele iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u kancelarijama Ministarstva bezbjednosti, dok su iz same Direkcije navodili da kontakt tačka treba da bude u Direkciji.

GERILA.info

CATEGORIES
Share This