“Ako se degradacija Dejtona nastavi postoji rizik da će se BiH raspasti”

“Ako se degradacija Dejtona nastavi postoji rizik da će se BiH raspasti”

– Nemiri u ovom regionu će na isti ili sličan način uticati i na pitanje teškog odnosa Srbije i Kosova – rekao je Šmit u intervjuu Rojtersu.

Ako multietnička Bosna bude gurnuta ka dezintegraciji, to će neizbježno imati utjecaja na druge neriješene sukobe na zapadnom Balkanu, kao što je onaj između Srbije i Kosova, rekao je u subotu za Rojters Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH.

Šmit je kazao da je mirovni sporazum kojim je okončan rat u zemlji 1990-ih u opasnosti od raspada ukoliko međunarodna zajednica ne preduzme mjere da zaustavi, kako je naveo, srpske separatiste.

 – Nemiri u ovom regionu će na isti ili sličan način uticati i na pitanje teškog odnosa Srbije i Kosova – rekao je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit u intervjuu Rojtersu.

On navodi da Srbija treba da ima interes da Bosna i Hercegovina ostane ujediniena, navodeći da bi put Beograda ka članstvu u Evropskoj uniji mogao biti ozbiljno pogođen nestabilnošću u Bosni, gde podržava svoje etničke srodnike.

Upitan da li postoji realna mogućnost da se BiH raspadne, Šmit je rekao da to nije neposredna opasnost.

– Ali ako se degradacija Dejtonskog sporazuma nastavi… postoji rizik da će se zemlja raspasti – dodao je on.

Dok je Šmit rekao da se i dalje nada da će međunarodni pritisak pokrenuti razvoj događaja u “razumnom smjeru”, crvena linija će biti povlačenje Republike Srpske iz zajedničkih oružanih snaga i stvaranje vlastite odvojene vojske unutar BiH, kako je najavio Milorad Dodik.

– Ako se to pokaže kao istina… onda ćemo mi u međunarodnoj zajednici morati vrlo, vrlo, vrlo ozbiljno razmisliti o tome kako možemo ići naprijed – rekao je Šmit.

On je rekao da bi korištenje bonskih ovlaštenja za sankcionisanje zvaničnika i nametanje zakona bilo posljednje sredstvo.

(BN)

CATEGORIES
Share This