Najave o izmjenama Krivičnog zakona u smislu zatvorske kazne za one koji razmišljaju drugačije od trenutne vlasti u Republici Srpskoj predstavljaju zvaničan uvod u diktaturu.

Umjesto da idemo ka budućnosti i progresivnijem društvu, ova vlast nas gura u prošlost i pitanje je dana kada će im u njihovom apsolutističkom zanosu pasti na pamet da udvedu srednjovjekovne metode kažnjavanja neistomišljenika. Zaprepašćujuće je što na početku mandata razmišljaju prvenstveno o necivilizacijskim, nedemokratskim i represivnim mjerama.

Aktuelna predsjednica Republike Srpske, umjesto što planira progon neistomišljenika, treba da se zapita ko snosi najveću odgovornost za masovne migracije stanovništva i činjenicu da Republika Srpska dnevno gubi 60 svojih stanovnika, što zbog negativnog prirodnog priraštaja što zbog odlaska ljudi u inostranstvo.

Vlast Republike Srpske treba da usmjeri svu svoju energiju i znanje u očuvanje onog najdragocjenijeg što Republika Srpska ima, a to je njen narod.

Umjesto što se planiraju načine kažnjavanja za sve one koji drugačije misle od aktuelne vlasti, bilo bi korisnije i moralnije da sve institucije sistema iznađu načine kako da zaustave negativne demografske trendove i povećaju životni standard stanovništva, koji je najniži kako u regionu, tako i u Evropi.

Ukoliko aktuelna vlast želi da pokaže suštinsku odgovornost prema Republici Srpskoj, umjesto metoda prijetnji i straha, trebalo bi da se usmjeri na rješavanje životnih problema svog naroda.

(PDP / BNtv)