U posljednjih 12 godina Željeznice RS zaduživale su se gdje su stigle. Krediti su uzimani od stranih država, međunarodnih i domaćih banaka i to za razne namjene, od kupovine i remonta vagona, do isplate zaostalih plata radnicima i forimiranja “profitnih centara”, šta god to značilo.

Poslanik opozicionog SDS-a Tomica Stojanović postavio je poslaničko pitanje “Koliko je kredita za potrebe Željeznica RS podignuto od 2006. godine?”, a odgovor je zatekao i dobre poznavaoce prilika.

Tako je za mandata nedavno smijenjenog direktora ŽRS Dragana Savanovića (DNS), 2012. godine uzet od “Nove banke” nepovoljan kratkoročni kredit od 10 miliona evra da bi se radnicima isplatile plate, a dobavljačima dugovi. Godinu ranije Željeznica RS se zadužila kod “Unikredit banke” za skoro osam i po miliona evra a novac je, kako tvrde u Ministarstvu saobraćaja RS, korišten za obnovu željezničkih radionica u Doboju i Banjaluci, te za nabavku teretnih vagona.

Savanovićev prethodnik Petko Stanojević (SNSD) je 2008. uzeo 15 miliona evra kredita od NLB razvojne banke za “investicije i investiciono održavanje”.

Željeznica se zaduživala i u inostranstvu. Od Republike Poljske pozajmljeno je krajem 2010. godine 20 miliona evra za nabavku teretnih vagona. Kredit je uzet na 18 godina i posljednju ratu će građani RS isplatiti tek krajem 2030. godine. I od Vlade Srbije je prije pet godina pozajmljeno osam miliona evra, koje ćemo otplaćivati do 2031. godine. Taj je novac namijenjen za nabavku i remont vagona.

Na sve ovo valja dodati i 8,5 miliona evra iz paketa za restrukturiranje Željeznica, mada u odgovoru nije precizirano kod koga se Vlada RS zadužila da bi Željeznicama pomogla da se riješe viška radnika, restrukturiraju, podijele se u dva preduzeća i organizaciono prestroje. Nejasno je i da li su ovi milioni dio kredita Svjetske bannke od ukupno 51,3 miliona evra, koje će građani RS vraćati u naredne 32 godine.

Bilo kako bilo, kad se saberu cifre iz odgovora poslaniku Stojanoviću, računica pokazuje da nas je Željeznica RS i prije prispjeća prve tranše od Svjetske banke, zadužila za ukupno 104,8 miliona maraka.

Te je obaveze, u naše ime, a u sklopu plana restrukturiranja preuzela Vlada RS. U prevodu: građani će kao glavni žiranti, vraćati i te kredite.

 

(srpskacafe)