Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH je pokrenula postupak protiv NN lica zbog sumnji da je počinjeno krivično djelo pa čak i kršenje Ustava RS a u vezi sa objavljivanjem ličnih podataka na portalu RTRS-a uoči skupa Pravda za Davida.

Podsjetimo, javni je servis uoči velikog okupljanja građana “Pravda za Davida” u Banjaluci objavio kako će na pomenuti skup stići i ljudi sa kriminalnim dosjeima, a između ostalih na spisku, koji je objavljen zajedno sa matičnim brojevima osoba, nalazili su se i Predsjednik Udruženja Restart Stefan Blagić, banjalučki odbornik Draško Stanivuković i Željko Vulić.

Spisak sa ovim licima, kako je navela Agencija za zaštitu ličnih podataka, između ostalih sadrže podatke o njima “iz kaznene i operativne evidencije uz naznaku da li “prolaze” kroz ove evidencije, te za koja krivična djela se terete ili su bila terećena”

Nakon što se digla bura u javnosti zbog spiska, javni je servis zamaglio jedinstvene brojeve građana, da bi par sati kasnije tu vijest sa portala obrisao.

Pomenuti trojac najavio je da će tužiti RTRS zbog objavljenih podataka, međutim po službenoj dužnosti, i Agencija za zaštitu ličnih podataka pokrenula je svoju proceduru.-

Oni su se ovim povodom prvo obratili MUP-u RS, zatraživši informaciju po kom pravnom osnovu i u koju svrhu je lične podatke 16 lica sa spiska, a naročito podatke iz kaznene i operativne evidencije o tim licima, dostavilo RTRS-u.

“Kako objavljeni spisak sadrži podatke iz evidencija koje u okviru nadležnosti i ovlašćenja propisanih Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, vodi MUP RS, Agencija je pokrenula postupak po službenoj dužnosti u vezi takve obrade ličnih podataka.” navodi se u dokumentu Agencije dostavljenom udruženju Restart Srpska a koji su ovi objavili na svojoj FB stranici.

Iz MUP-a je stigao odgovor kako Ministarstvo nije zaprimilo zahtjev niti je RTRS-u dostavilo podatke iz svojih službenih evidencija koji su bili predmet javnog objavljivanja.

Agenciji nije preostalo ništa drugo nego da se obrati Tužilaštvu u Banjaluci sa “osnovom sumnje” kako je djelo počinilo NN lice.

“Uvažavajući zvanično izjašnjenje da Ministarstvo nije dostavilo podatke, proizilazi da je NN lice kojem su dostupne službene evidencije Ministarstva, neovlašćeno sačinilo predmetni spisak i učinilo dostupnim lične podatke poji su objavljeni na portalu Radio televizije Republike Srpske.

Zbog svega navedenog,  Agencija smatra da zbog objavljenog spiska postoje obilježja krivičnog djela “Neovlašćeno korišćenje ličnih podataka” iz člana 157. stav 1 i 3. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Istovremeno lični podaci su zaštićeni Ustavom Republike Srpske na način da je “zajamčena zaštita tajnosti podataka o ličnosti”

Ustav Republike Srpske kaže da “prikupljanje, obrada i svrha korišćenja ličnih podataka se uređuje zakonom, zabranjeno je korišćenje podataka o ličnosti koje je suprotno utvrđenoj svrsi njihovog prkupljanja. Građani imaju pravo da traže i dobijaju sve podatke o sebi, sadržane u katima državnih organa i u drugim službenim evidencijama”

Agencija je dakle utvrdila da postoje elementi krivičnog djela, ali i Ustava Republike Srpske i na tužilaštvu je da sprovede potrebne radnje kako bi se djelo okvalifikovalo.

Stefan Blagić, predsjednik Restarta kaže za BUKU kako od ove institucije ne očekuje ništa, pa ni da pronađu lica odgovorna za kršenje Ustava Srpske i ustavom zagarantovanih prava njenih građana, kao ni za kršenje Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske.

“Podsjećam vas da se odgovorni, prema mišljenju Agencije, ali i prema mom mišljenju, nalaze u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, jer su samo pripadnici Ministarstva mogli da imaju one podatke, koje su ilegalnim tokovima proslijedili nečemu što se naziva javni servis” ističe Blagić za BUKU.

Kaže kako je šteta koja im je nanesena i poniženje koje nam je priredio RTRS zajedno sa pojedinim nečasnim pripadnicima MUP-a, nije nešto što se tek tako može ispraviti.

“Čak i da se odgovorni sankcionišu, ko zna u kom trenutku se naši lični podaci mogu zloupotrijebiti, da li za mjesec-dva, pet ili deset godina. Podsjećam vas da sam prije 3 mjeseca morao napustiti zemlju, jer sam imao informacije da nam se nešto slično, čak i gore, sprema i to pred prve velike proteste Pravde za Davida” rekao je Blagić.

Dodaje kako je danas primoran da započne proces promjene adrese stanovanja, jer u pravno nesigurnoj zemlji, kako kaže, ne možete nikada biti sigurni da vam neko sutra neće zakucati na kućnu adresu i riješiti da se obračuna sa vama, jer je pročitao da ste kriminalac i da pokušavate da srušite zemlju, iako se vi trudite da je sagradite, jer je ona već odavno devastirana.

Stefan Blagić tvrdi kako će nastaviti sa pravnom borbom dok bude postajao i tračak nade da jednog dana dočekamo pravdu, ali smo duboko svjesni da je iluzorno očekivati da ćemo sa ovakvom političkom elitom na vlasti pravdu ikada uspjeti da dočekamo.

(Buka)