Nedostaje radnika izvršnih poslova jer sve više ljudi uzima otpremninu i odlazi u inostranstvo.

Željeznicama Srpske nedostaje izvršnih radnika jer gotovo svakodnevno oni napuštaju ovo preduzeće zbog malih plata i loših uslova rada. Uprava preduzeća raspisala je interni oglas kojim traži popunu 45 radnih mjesta na izvršnim poslovima. Istovremeno objavljen je interni poziv radnicima za dobrovoljni odlazak iz preduzeća.

– Radnici, koji ispune propisane uslove, imaju mogućnost dobrovoljnog odlaska uz isplatu posebne naknade, što je u skladu sa odredbama Programa riješavanja viška radnika u Željeznicama Republike Srpske, piše u oglasu na sajtu ŽRS.

U sindikatu ne znaju o čemu se radi kada je poziv za popunu upražnjenih radnih mjesta u pitanju ali potvrđuju da stvarnih radnika nedostaje, da su mnogi uzeli otpemnine i otišli da rade u inostranstvo.

U sindikatu ponavljaju kako postoji očigledan višak radnika u administraciji a da su radnicima na terenu izrazito niske plate i da niko od administartivnih radnika ne želi da se prihvati da radi posao na terenu.

Najavljuju i nove sastanke sa upravom preduzeća, od trajnog povećanja plata za sada nema ništa.

Radnici željeznica su u nekoliko gradova Srpske posljednji put obustavili rad 7. juna. Tada su tražili povećanje plate od 50 maraka a ne samo jednokratnu stimulaciju. Prosječna plata je 600 maraka, bez plata zaposlenih u upravi, a minimalna 450 koju prima najmanje 700 radnika.

 

(BN TV)