Halid Genjac 

“Imali smo jedan od sastanka za koji predviđamo da će biti redovna forma razgovora i konsultacija između SDA i SNSD-a. Ovaj put je bilo razgovora o temama koje su na dnevnom redu predstojećeg zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta BiH i o nekim pitanjima koja su na dnevnom redu naredne sjednice Vijeće ministara BiH”, rekao je Halid Genjac.

Na novinarsko pitanje da li su razgovarali o kandidatu za ministra Mlađenu Božoviću, Genjac je poručio da će stav SDA biti poznat do četvrtka odnosno do početka sjednice. On nije želio odgovoriti kojoj odluci je SDA bliže – da li će podržati Božovića ili neće.

Istakao je da je razgovarano o Božoviću i da su se strane upoznale o dilemama koje SDA ima o njemu.

“Ovaj vid konsultacija, ne samo između SDA i SNSD-a, već i drugih stranaka je potreban i koristan”, rekao je Genjac.

Podsjetimo, SDA zajedno sa SBB-om na Komisiji za pripremu Vijeća ministara BiH nije dala zeleno svjetlo za imenovanje Božovića za državnog ministra, a koji je izbor SNSD-a, odnosno samoincijativni prijedlog Nenada Nešića iz DNS-a.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH će na sjednici zakazanoj za četvrtak potvrđivati imenovanje Božovića na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Takođe, nije rečeno da li se razgovaralo o reizboru Senada Bratića iz SDA za potpredsjednika Narodne skupštine RS, posebno nakon najave SNSD-a da će tu poziciju popuniti svojim kadrom.

Tegeltija kao pao s Marsa

Na pitanje o imenovanju Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice, Tegeltija je kazao da tu ne vidi neki problem jer je dogovor partnera u vlasti bio da svaki kandidat koji prođe provjere SIPA-e i CIK-a će dobiti podršku.

Zoran Tegeltija

“Razgovarali smo u vezi sa sljedećom sjednicom na kojoj će biti mnogo tačka i o njima smo razgovarali o tome šta treba biti usvojeno, a oko nekih ćemo napraviti dodatne konsutlacije. Što se tiče imenovanje Božovića, SDA će imati svoj stav do sjednice parlamenta”, izjavio je Tegeltija.

ISTOK