Za 53 mjeseca, koliko je na čelu bolnice u Istočnom Sarajevu predizborno nazvane „Srbija“, direktor Goran Todorović medicinarima je isplatio 51 platu, ali ne zna koliko tačno duguje za poreze i doprinose. Zbog bahatosti i nesposobnosti nije ponudio ostavku, ali je zato odbio da ispoštuje zakonske obaveze prema radnicima. Mirenje štrajkača i menadžmenta je propalo, „Srbija“ 4. decembra definitvno ide u štrajk.

Velikodušno, Todorović je na račune isplatio neto avgustovske plate, a onda to isto rješenje ponudio i za septembarska dugovanja. Sebi je, stoji to u zapisniku sa jutrošnjeg sastanka, ostavio rok do 5. decembra. O oktobarskoj plati, porezima i doprinosima pregovarao bi sa novom Vladom Republike Srpske.

„Po osnivanju nove Vlade RS stupiti u pregovore oko naknadne isplate zaostalih plata i rješenja pitanja neuplaćenih doprinosa u trajanju od oko osam godina“, stoji u ovom dokumentu.

Pregovori s Vladom, kako se nada Todorović, mogi bi da počnu već u januaru naredne godine.

Naknade od milionskog kredita

Zanimljivo, direktorova menadžerska kasa je prazna pa on planira da od kredita teškog 1,2 miliona KM do 160.000 KM izdvoji za zaostale otpremnine, jubilarne nagrade, prevoz, naknade za smrt člana porodice, rođenje djeteta i slično. Predložio je da taj novac na računima medicinara bude između 15. i 20. decembra.

Medicinari, dakako, ne pristaju na samovolju menadžmenta „Srbije“, od svojih zahtjeva ne odustaju. Predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine RS, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS, Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne zaštitite RS i Sindikata zdravstva i socijalne zaštite republike RS zaposlene će pred ovu zdravstvenu ustanovu na štrajk izvesti u utorak u 12 časova.

„Sindikati traže isplatu doprinosa  naknada za avgustovsku platu, isplatu plata za septembar i oktobar sa doprinosima i pripadajućim naknadama radnicima po ugovoru do 4. decembra u 12 časova, odnosno do početka štrajka. Tražimo da se u potpunosti izjednačimo sa zdravstvenim radnicima u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci, kojima se redovno uplaćuju plate sa porezima i doprinosima“, kategorični su ljekari.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, koji je „zajedno sa Vladom RS ponosan na projekat ‘Srbija’, koji je bolji od očekivanog“, o medicinarima i kompletnom zdravstu u RS dovedenom na najniže grane nema šta da poruči. Ovih dana se ne oglašava.

Todorović: Hvala predsjedniku i premijerki

Nakon što se u predizbornoj kampanji zahvalio tada predsjedniku RS Miloradu Dodiku i premijerki Željki Cvijanović na kreditima izgrađenom objektu, za koje će rate vraćati građani Republike Srpske, direktor “Srbije” morao je da se vrati u stvarnost, gdje ga je dočekalo ogorčenje ljekara i medicinskog osoblja. Vlast ga je očito ostavila na cjedilu, a on vruć krompir iz vatre vadi riječima „da se radi punom parom kako bi se našlo rješenje“.

“U ovu poziciju smo došli tako što smo morali neka stara dugovanja da platimo, pa smo onda ostali bez tekućih sredstava. Od tih starih dugovanja uglavnom se radi o dugovima za lijekove, nekim preplatama iz 2009. godine i tako dalje”, objasnio je novinarima.

Na pitanje da li je tačno da je ova bolnica u pretplati kod Fonda zdravstvenog osiguranja RS, istakao je da to jeste tako, ali da “ne znači da je bolnica dobila taj novac od Fonda na račun i potrošila, već da je Fond plaćao njihova ranija dugovanja pod pritiskom tih obaveza i da se tako došlo u tu situaciju”.

“Naslijedio sam 45 miliona KM duga, a naša tekuća sredstva iznose od osam do deset miliona KM. Iz tog iznosa se ne mogu finansirati i tekuće obaveze i taj dug, jer su i kamate na taj dug milionske”, naglasio je Todorović.

Tvrdio je i da je posljednji put plata u “Srbiji” isplaćena 5. oktobra, dva dana pred izbore, te da je za primanja radnika mjesečno potrebno oko 400.000 KM.

„Srbija“ na 72 rate

Istog tog dana otvorena je i nova zgrada bolnice, koja je koštala 54,5 miliona KM koja će biti vraćena u 72 rate. Vrh vlasti tada je istakao da je u pitanju moderna i funkcionalna zdravstvena ustanova u kojoj će medicinska zaštita biti dostupna za oko 120.000 građana Sarajevsko-romanijske regije.

Todorović je rekao da je povezana s prethodno izgrađenim i opremljenim ambulantnim dijelom – poliklinikom i da sada čini kompleks od oko 15.000 kvadratnih metara, sa oko 210 bolničkih kreveta.

Naziv “Srbija“ dat joj je, kako je navedeno, u znak zahvalnosti toj državi za liječenje građana ove regije u ratnom i poratnom periodu, kao i za stalnu podršku i doprinos u edukaciji zdravstvenih radnika s ciljem razvoja zdravstvenog sistema na području Istočnog Sarajeva.

(zurnal.info / Žana Gauk)